Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ

 

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Πανεπιστημίου του Τρέντο, Ιωάννης Π. Μυλόπουλος. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 και ώρα 11.00, στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

 

Το πρόγραμμα της τελετής είναι το εξής:

Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαρίτωνα-Σαρλ Θ. Χιντήρογλου

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Προσφώνηση – Έπαινος του Τιμώμενου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Ιωάννη Π. Βλαχάβα

Τελετή Αναγόρευσης

Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: «Software Requirements Engineering (Τεχνολογία Απαιτήσεων Λογισμικού)»

 

Σύντομο Βιογραφικό Τιμώμενου

Ο Ιωάννης Μυλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Το 1966 πήρε το πτυχίο του Μηχανικού από το Brown University και το 1970 το διδακτορικό του από το Princeton, με τίτλο “On the Definition and Recognition of Patterns in Discrete Spaces”.

Αρχικά εξελέγη επίκουρος καθηγητής και αργότερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στην Επιστήμη των Υπολογιστών, όπου το 2009 έλαβε και τον τίτλο του ομότιμου. Το 2005 εξελέγη επίσης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τρέντο, από όπου πήρε και τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή το 2015.

Η επιστημονική του δραστηριότητα επικεντρώνεται, χωρίς να περιορίζεται, στις περιοχές του conceptual modelling, requirements engineering, data semantics and knowledge management. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη δραστηριότητα του στην περιοχή του conceptual modeling και κυρίως για την ανάπτυξη μιας agent oriented μεθοδολογίας ανάπτυξης λογισμικού που ονομάζεται TROPOS.

Ο κ. Μυλόπουλος τιμήθηκε με το βραβείο Peter P.Chen για την εξαιρετική του συνεισφορά στην περιοχή του conceptual modelling το 2010. Το 2012, επίσης, αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας από το RWTH Aachen University σε αναγνώριση της “excellent and distinctive contributions on the methodology of conceptual modelling as a basis for databases, software technology and artificial intelligence, as well as its interdisciplinary applications”. Έχει αναγορευθεί επίτιμο μέλος (fellow) της επιστημονικής ένωσης για την Πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΑΑI – Association for the Advancement of Artificial Intelligence), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης (ECCAI) και της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών του Καναδά.

Το συνολικό του δημοσιευμένο έργο υπερβαίνει τις 800 δημοσιεύσεις οι οποίες έχουν αναφερθεί περισσότερες από 34.000 φορές από άλλους ερευνητές (h-index: 83).

Μετάβαση στο περιεχόμενο