«Ευρωπαϊκές πολιτικές υγείας στην εποχή της κρίσης και της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης»

 

«Ευρωπαϊκές πολιτικές υγείας στην εποχή της κρίσης και της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης» είναι ο τίτλος του Διεθνούς Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 21 έως και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, στο κτίριο της Παλαιάς Φιλοσοφικής και στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

Το 18ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας στην Ευρώπη (International Association of Health Policy in Europe) διοργανώνεται από το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του ΑΠΘ, υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν συνολικά 45 παρεμβάσεις σε στρογγυλά τραπέζια και 40 προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, με συμμετέχοντες/ουσες από 17 χώρες, ενώ τη διοργάνωση στηρίζουν με τη συμμετοχή τους 21 οργανισμοί.

Το Συνέδριο περιλαμβάνει τις εξής θεματικές: Συμφωνίες διεθνούς εμπορίου και η επίδρασή τους στο αγαθό της υγείας και το περιβάλλον, Ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών φροντίδας υγείας, Η κρίση στην Ευρωζώνη και η επίδρασή της στην υγεία και τη μεταρρύθμιση πολιτικής υγείας, Η προσφυγική κρίση και οι επιπτώσεις της στην υγεία και την κοινωνία, Ακαδημαϊκές ελευθερίες σε κίνδυνο και Κοινωνικά κινήματα και υγεία.

Η Τελετή Έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 17:00, στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Από την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του Συνεδρίου θα μεταφερθούν στο ΚΕ.Δ.Ε.Α.

Η Διεθνής Ένωση Πολιτικής Υγείας (International Association of Health Policy – IAHPE) είναι μια επιστημονική, πολιτική και πολιτιστική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1977. Πρόκειται για ένα διεθνές δίκτυο ακαδημαϊκών, εργαζόμενων στον χώρο της υγείας και ακτιβιστών/τριών, σκοπός του οποίου είναι η προώθηση της επιστημονικής ανάλυσης ζητημάτων δημόσιας υγείας και η δημιουργία ενός χώρου συζήτησης και σύγκρισης πολιτικών για την υγεία σε διεθνές επίπεδο.

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στο κτίριο της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει ο Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος. Θα ακολουθήσει η παρέμβαση της Προέδρου της Ένωσης και μέλους της Ακαδημίας Αλληλεγγύης της Σμύρνης, Φεριντέ Ακσού Τανίκ, η οποία, όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές του Συνεδρίου «βρίσκεται σε διαθεσιμότητα από το καθεστώς Ερντογάν, μαζί με εκατοντάδες ακαδημαϊκούς που στηρίζουν το φιλειρηνικό κίνημα στην Τουρκία». Η πρώτη μέρα των εργασιών θα συνεχιστεί με την παρέμβαση του ιδρυτή της Ένωσης, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο John Hopkins των ΗΠΑ, Βιθέντε Ναβάρο, που θα μιλήσει για τη διαδρομή θεωρίας και πράξης 41 ετών, που έχει διανύσει η IAHPE. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του City University της Νέας Υόρκης, Ντέιβιντ Χίμελστάιν, με θέμα την πολιτική υγείας της κυβέρνησης Τραμπ και το περίφημο «Obama-care».

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου θα ξεκινήσει στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ με το στρογγυλό τραπέζι «Οικονομική κρίση και μεταρρύθμιση της φροντίδας υγείας». Ομιλητές θα είναι ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Ηλίας Κονδύλης, ο Οικονομολόγος, Χρήστος Λάσκος, η Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, Αλίσια Στόλκινερ, ο Καθηγητής στο Institute of Tropical Medicine της Αντβέρπ, Πολ Ντε Βος, ο Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χρίστος Παπαθεοδώρου, και ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Τζόναθαν Κένεντι.

Θα ακολουθήσει δεύτερο στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Διεθνές εμπόριο και Δημόσια Υγεία», με ομιλητές την Καθηγήτρια στο Αυτόνομο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Πόλης του Μεξικού, Άσα Κριστίνα Λαουρέλ, τον Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, Ρομπέρτο Ντε Βόλι, τον Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, Ρόναλντ Λαμπόντε, και τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν με δύο παράλληλους κύκλους συνεδριών, με γενικό τίτλο «Οικονομική κρίση, διεθνές εμπόριο και ιδιωτικοποίηση της φροντίδας υγείας». Θα ακολουθήσουν τρεις διαλέξεις στη θεματική «Η Ιατρική στον καπιταλισμό» από τον επίτιμο Πρόεδρο της IAHPE, Χανς-Ούλριχ Ντέπε (Πανεπιστήμιο Γκαίτε, Γερμανία), τον Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Μίραν Επστάιν, και τον Ματ Άντερσον (περιοδικό Social Medicine, HΠA). H δεύτερη μέρα θα κλείσει με το στρογγυλό τραπέζι «Ιδιωτικοποίηση της φροντίδας υγείας στην Ευρώπη», με ομιλητές τους: Καθηγητή στο Coventry University της Αγγλίας, Tζον Λίστερ, Βίβεκ Κότεσα (Κέντρο για την Υγεία και το Δημόσιο Συμφέρον, Αγγλία), Καϊχάν Παλά (Πανεπιστήμιο Ουλουντάγκ, Τουρκία) και Νάντια Ράκοβιτς (VDAA, Γερμανία).

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, οι εργασίες θα ξεκινήσουν με τρεις παράλληλες συνεδρίες, με γενικό τίτλο «Προσφυγική κρίση, κοινωνικοί προσδιοριστές της υγείας, κοινωνικά κινήματα και δημόσια υγεία». Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Προσφυγική κρίση και δημόσια υγεία στην Ευρώπη» και ομιλητές τους: Μαριάννα Φωτάκη (Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ, Αγγλία), Τζεμ Τερζί (Ένωση για τη Γέφυρα των Λαών, Τουρκία), Λενιώ Καψάσκη (Chatham House, Αγγλία), Απόστολο Βεΐζη (Γιατροί χωρίς Σύνορα), Καρλ Πούχνερ (Γιατροί του Κόσμου) και Βάσια Λέκκα (Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Το Συνέδριο θα συνεχιστεί με το στρογγυλό τραπέζι «Οικολογία και δημόσια υγεία», όπου θα δοθεί έμφαση στις επιπτώσεις των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην υγεία. Ομιλητές θα είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος, και οι: Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Saskatchewan του Καναδά, Λόρι Χάνσον, ο Τζέιμι Κνιν (Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Καναδάς), ο Κώστας Φωτεινάκης (Φίλοι της Φύσης), ο Ντορίν Μόνταγκ (Πανεπιστήμιο Queen Mary) και Άννυ Βασιλείου (SOS Χαλκιδική). Θα ακολουθήσει η διάλεξη της Καθηγήτριας στο Αυτόνομο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της πόλης του Μεξικού, Άσα Κριστίνα Λαουρέλ, με τίτλο «Περιορίζοντας τα οικονομικά εμπόδια στην υγεία», που στηρίζεται στην εμπειρία από τη διοίκηση της πόλης του Μεξικού, στο χρονικό διάστημα 2000-2006.

Η τρίτη μέρα του Συνεδρίου θα ολοκληρωθεί με το στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Η ακαδημαϊκή ελευθερία υπό απειλή» και τις παρεμβάσεις των: Στέφι Γουλχάντερ (Σχολή Δημόσιας Υγείας του City University της Νέας Υόρκης), Καρολίνα Τέτελμποϊν Χεροΐν (Μητροπολιτικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο, Μεξικό) και των Τούρκων Καθηγητών, Φεριντέ Ακσού Τανίκ, Ονούρ Χαμζάογλου και Οζλέμ Οσκάν (Ακαδημία Αλληλεγγύης του Κοτσαελί).

Η τελευταία μέρα του Συνεδρίου, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει με τη διάλεξη της Γαλλίδας φιλοσόφου Κριστιάν Βολέρ, με θέμα «Οργανική και πολιτική αλληλεγγύη: μια εργασία που συνδέει τη φιλοσοφία του πεδίου με τη φωτογραφία».

Οι εργασίες θα συνεχιστούν με το στρογγυλό τραπέζι «Κοινωνικά κινήματα και δημόσια υγεία», όπου θα παρέμβουν ακαδημαϊκοί, συνδικαλιστές και ακτιβιστές από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική: Χανς-Ούλριχ Ντέπε (Γερμανία), Στέφι Γουλχάντερ (ΗΠΑ), Κιάρα Μποντίνι (People’ s Health Movement, Ιταλία), Zαν Βιν (Γαλλία), Θοδωρής Ζδούκος (Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, Ελλάδα), Σωτήρης Λαϊνάς (Πρόγραμμα Αυτοβοήθειας, Ελλάδα) και Μπελκασέμ Σάμπρι (Τυνησία).

Για όλες τις μέρες του Συνεδρίου θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία.

Περισσότερες πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής: iahpeconference2017.wordpress.com

Μετάβαση στο περιεχόμενο