Το ΑΠΘ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών / Το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο – μέλος του δικτύου #JoinTogether for Refugees

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει ότι συμμετείχε στην πρωτοβουλία «Universities #JoinTogether Conference», που  πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου 2018, στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το «Universities #JoinTogether Conference» διοργανώθηκε από το De Montfort University (DMU) of Leicester (Ηνωμένο Βασίλειο), στο πλαίσιο του δικτύου #JoinTogether, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του προγράμματος UN Academic Impact.

Το δίκτυο #JoinTogether, αποτελεί μία καμπάνια που αποσκοπεί στην εμπλοκή και τον συντονισμό των φορέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε θέματα των προσφύγων. Το συνέδριο της 7ης Ιουνίου 2018 επικεντρώθηκε στην προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, δίνοντας έμφαση στον στόχο 16 που αφορά στην προαγωγή ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνιών που θα παρέχουν ισότιμη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, καθώς και αποτελεσματικούς και υπεύθυνους θεσμούς σε όλα τα επίπεδα. 

Το United Nations Academic Impact (UNAI) αποτελεί μία πρωτοβουλία του ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός ισχυρού και πολυποίκιλου δικτύου σπουδαστών, ακαδημαϊκών, επιστημόνων, ερευνητών, think tanks, Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών ενώσεων, που υποστηρίζει και συνεισφέρει στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, με επίκεντρο τη σχέση εκπαίδευσης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (ΗΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Jaén (Ισπανία) ήταν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που προσκλήθηκαν, μετά από αξιολόγηση, στο συνέδριο για να παρουσιάσουν τις ενέργειες και τις καλές πρακτικές τους σε θέματα υποστήριξης προσφύγων. Το ΑΠΘ είναι το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο που γίνεται μέλος του #JoinTogether.

Κατά τη διάρκεια του «Universities #JoinTogether Conference», η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, παρουσίασε τις ενέργειες και τις καλές πρακτικές του ΑΠΘ σε θέματα υποστήριξης προσφύγων και ανέλυσε το έργο που διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος S.U.C.RE. – Supporting University Community pathways for REfugees-migrants.

Το πρόγραμμα S.U.C.RE. έχει εγκριθεί από την Εθνική Μονάδα (ΙΚΥ) με συντονιστή το ΑΠΘ. Στο S.U.C.RE. συμμετέχουν, επίσης, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Greek Council for Refugees), το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (Vrije Universeteit Amsterdam), καθώς και το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Universität zu Köln). Πρόκειται για μια Στρατηγική Σύμπραξη (Strategic Partnership) στη Βασική Δράση 2 (ΚΑ2) της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016. Το πρόγραμμα  αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018, οπότε και θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματά του, τα οποία, θα είναι προσβάσιμα, σε ψηφιακή μορφή, σε κάθε ενδιαφερόμενο και, κυρίως, σε όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης και της ένταξης προσφύγων. Επιστημονικά υπεύθυνος και συντονιστής του S.U.C.R.E. είναι ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος συμμετείχε, επίσης, στο Συνέδριο του ΟΗΕ.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο