Ψηφίσματα για το θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή Χρύσανθου Χρήστου

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκαν την απώλεια του επιφανούς ακαδημαϊκού και Δασκάλου των ανθρωπιστικών επιστημών, Ομότιμου Καθηγητή

Χρύσανθου Χρήστου,

ο οποίος τίμησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το πολυετές ακαδημαϊκό και ερευνητικό του έργο. Το  πρωτοπόρο ακαδημαϊκό, επιμορφωτικό και ερμηνευτικό του έργο στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης υπήρξε σημείο αναφοράς για όλους όσοι ασχολούνται με την τέχνη, την ιστορία και την κριτική της στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960.

Τιμώντας τη μνήμη του, οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ

Ψ η φ ί ζ ο υ ν

  • Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
  • Να δημοσιευθεί το σχετικό ψήφισμα στον ημερήσιο Τύπο και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΠΘ.

—————————————————————————————————————————–

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Φιλοσοφική Σχολή και το Τμήμα  Ιστορίας και Αρχαιολογίας με οδύνη πληροφορήθηκε την απώλεια του Χρύσανθου Χρήστου, επιφανούς Δασκάλου των ανθρωπιστικών επιστημών, Ομότιμου Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Χρύσανθος Χρήστου, με την έρευνα και διδασκαλία του από τη δεκαετία 1960 στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης και από τη δεκαετία 1980 στη Φιλοσοφική Αθηνών, πρώτος συστηματοποίησε και καθιέρωσε τις σπουδές Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι επιστήμονες του πεδίου στην Ελλάδα και πολλοί στο εξωτερικό είναι μαθητές του και όλοι οφειλέτες της σοφίας του. Οι  πολύτομες μελέτες του  καλύπτουν την Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Τέχνης της Δύσης. Ο Χρύσανθος Χρήστου με το έργο και την προσωπικότητά του κέρδισε επάξια τη θέση του μεταξύ των πνευματικών ταγών του έθνους.

Το Τμήμα αποφάσισε:

-Να εκπροσωπηθεί από μέλη ΔΕΠ στην εξόδιο ακολουθία

-Να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του εκλιπόντος

 

O KOΣΜΗΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ Μ. ΝΙΓΔΕΛΗΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο