Ο Αλέξανδρος κατεβαίνει στη θάλασσα, μέσα σε έναν γυάλινο θάλαμο

«ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΒΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»
12 Οκτωβρίου 2012 - 27 Ιανουαρίου 2013

Έκθεση «Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αι.»
12 Οκτωβρίου 2012- 27 Ιανουαρίου 2013
Χώρος: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, στις 12 το μεσημέρι

Με την έκθεση «Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας» και συγκεκριμένα με τα 82 συνολικά έργα μεγάλων δημιουργών συμμετέχει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη», από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 27 Ιανουαρίου.
Η διοργάνωση «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη», πραγματοποιείται από τα 5 Μουσεία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού με το Μουσείο του Λούβρου, ενώ παράλληλα εντάσσεται στις δράσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και στα 47α ΔΗΜΗΤΡΙΑ που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

 Η έκθεση

Στον εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου παρουσιάζονται αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, όπως τους αποτύπωσαν Ευρωπαίοι καλλιτέχνες από την Αναγέννηση και εξής. Μέσα από την αξιοποίηση των γραπτών πηγών που γνώριζαν και χρησιμοποιώντας τα λίγα αρχαία πρότυπα από σπουδαία ελληνιστικά ή ρωμαϊκά γλυπτά του Βατικανού (Ρώμη), όπως η Αφροδίτη Medici,  ο Απόλλων Μπελβεντέρε κ.α., έδωσαν νέα ώθηση στη δυτική τέχνη αξιοποιώντας πλαστικές φόρμες, αξεπέραστες στο πέρασμα του χρόνου.

Στα 82 έργα της έκθεσης του Τελλογλείου διακρίνεται η συνεχής ανταλλαγή μεταξύ πολιτισμών και λαών της Ευρώπης σε ένα δημιουργικό διάλογο που εξελίσσει και μεταλλάσσει περιεχόμενο και μορφή σε νέες προτάσεις έκφρασης. Φυσικά αυτοί που κερδίζουν από αυτόν το γόνιμο διάλογο είναι οι μεγάλοι δημιουργοί, όπως ο Ραφαήλ, o Annibale Carracci, o Tiziano, o Rembrandt, o Rubens και ο Ingres, και πολλοί άλλοι, έργα των οποίων μπορεί να θαυμάσει από κοντά ο επισκέπτης στο Τελλόγλειο.

Το Τελλόγλειο συνεχίζει με τη νέα έκθεση μια διαδρομή σε έργα και καλλιτέχνες που επηρέασαν την Τέχνη και άφησαν το αποτύπωμά τους στον Πολιτισμό. Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη περίοδο παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις Γκόγια και Μπετόβεν που χαρακτηρίστηκαν ως μια συνέχεια στην αλυσίδα μεγάλων εκθέσεων οι οποίες φιλοξενήθηκαν στο Μουσείο, όπως οι εκθέσεις για τον Πικάσο, το Μιρό και το Λοτρέκ.

Συντελεστές

Τη γενική ευθύνη της έκθεσης στο Τελλόγλειο έχει η Καθηγήτρια ΑΠΘ – Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά. Επιμελήτρια της έκθεσης από το Λούβρο είναι η κ. Catherine Loisel. Την επιμέλεια της έκθεσης στο Τελλόγλειο υποστηρίζουν ο κ. Παναγιώτης Μπίκας και η κ. Χριστίνα Τσαγκάλια.

Ωράριο λειτουργίας
Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι: 
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00 – 14.00,
την Τετάρτη 9.00 – 21.00
και το Σαββατοκύριακο 10.00 – 18.00.
Η γενική είσοδος θα είναι 5 ευρώ, ενώ θα ισχύουν ατέλειες.
 
Πληροφοριακό υλικό με κείμενα και φωτογραφίες, εκτός από την ιστοσελίδα του Τελλογλείου (www.teloglion.gr) στο διαδίκτυο, μπορεί να αντληθεί και από την ηλεκτρονική εφαρμογή «dropbox» στη διεύθυνση http://tiny.cc/5M-Louvre. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά, γαλλικά), ο οποίος θα διατίθεται και από το «Μικρό Τελλόγλειο» (Καρ. Ντηλ  32 ).

Υποβλήθηκε στις 11/10/2012 @ 12:04