International Symposium on Movement and Computing

Μετά τις δύο προηγούμενες επιτυχημένες διοργανώσεις του International Workshop on Movement and Computing (MOCO) στο IRCAM (Παρίσι, Γαλλία) το 2014, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser (Βανκούβερ, Καναδάς) το 2015, το MOCO, που φέτος αναβαθμίζεται σε συμπόσιο, θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2) στις 5-6 Ιουλίου. Το MOCO΄16 συνδιοργανώνεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα MINES ParisTech (Γαλλία), Paris 8 University (Γαλλία), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 
Όραμα του MOCO’16 είναι να συγκεντρώσει τους ακαδημαϊκούς, τους επαγγελματίες και το ευρύ κοινό, που ενδιαφέρονται για το φαινόμενο της συμβίωσης ανάμεσα στον άνθρωπο και τη δημιουργική διαδικασία, π.χ. χορευτής-ψηφιακά μέσα, μουσικός-όργανο, βιοτέχνης-αντικείμενο κ.λπ. Αυτή η συμβίωση λαμβάνει τη μορφή μιας αλληλεπίδρασης και ελκτικής σχέσης, όπου ο άνθρωπος είναι ταυτόχρονα πομπός και δέκτης που συνδέει την αντίληψη (το μυαλό/περιβάλλον αλληλεπίδρασης και της γνωστικής λειτουργίας), τη γνώση (θεωρητική κατανόηση της διαδικασίας) και τη χειρονομία (σημασιολογικές κινητικές δεξιότητες).
Σκοπός του MOCO’16 είναι να διαφωτίσει το σημείο τομής μεταξύ «τέχνης, αντίληψης και τεχνολογίας», «ξεκλειδώνοντας» κρυφές συνιστώσες της ανθρώπινης δημιουργικότητας, βασιζόμενο στις συμπληρωματικές εμπειρίες των ιδρυμάτων συνδιοργανωτών.
Οι προσκεκλημένοι κεντρικοί ομιλητές είναι η καθηγήτρια Catherine (Kate) Stevens, από το MARCS Institute for Brain, Behaviour and Development του Western Sydney University και ο καθηγητής Frederic Fol Leymarie, Goldsmiths, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
 
Η σύνοδοι ολομέλειας του MOCO’16 καλύπτουν τα ακόλουθα θέματα:
• Κίνηση σε ψηφιακές και Παραστατικές Τέχνες, που επικεντρώνονται στη χρήση και την αλληλεπίδραση μεταξύ των τεχνών και την κίνηση στους ακόλουθους τομείς: μουσική, χορό, τραγούδι, graffiti, ζωγραφική κλπ.
• Τεχνικές και Επαγγελματικές χειρονομίες, είτε τεχνικά είτε πολιτιστικά.
• Αλληλεπίδραση, Επικοινωνία και Σχεδιασμός της εμπειρίας του χρήστη, η οποία δίνει έμφαση στις χειρονομίες και την κίνηση ως διεπαφές μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.
• Ανάλυση και Μοντελοποίηση, με επίκεντρο τη χρήση των μαθηματικών, στατιστικών ή μεθοδολογικών εργαλείων για την καλύτερη κατανόηση των χειρονομιών και κινήσεων.
Την Τετάρτη, 6 Ιουλίου η οργανωτική επιτροπή του MOCO’16 σας προσκαλεί στις 7μ.μ. στο, ανοιχτό για το ευρύ κοινό, καλλιτεχνικό μέρος για να παρακολουθήσετε δωρεάν τις παραστάσεις STOCOS και IDEASMOS καθώς και τα καλλιτεχνικά installations και εκθέματα, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. 
STOCOS: Αυτό είναι το τρίτο μέρος μιας τριλογίας επικεντρωμένης στην ανάλυση και την ανάπτυξη της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ηχητικής χειρονομίας και της χορευτικής χειρονομίας μέσα σε τρισδιάστατους ηχοχώρους. Σε αυτό το νέο κομμάτι των Muriel Romero και Pablo Palacio συνεργάζονται με τον καλλιτέχνη και τον ερευνητή τεχνητής νοημοσύνης Daniel Bisig. 
Το STOCOS είναι ένα διεπιστημονικό έργο που συνδυάζει προσομοιώσεις βασισμένες σε στοχαστικές διεργασίες και τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να δημιουργήσει εξαρτήσεις συμπεριφοράς και αισθητικές σχέσεις μεταξύ των χορευτών, οντότητες προσομοίωσης, μουσική, γραφικά και το φως. Ως αποτέλεσμα, η σκηνή γίνεται ένα διαδραστικό περιβάλλον του οποίου η οπτικές και ακουστικές ιδιότητες προκύπτουν από τις αμοιβαίες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χορευτών,  σύνθεσης στοχαστικού ήχου και προσομοιώσεις σμήνους.
Πρεμιέρα του IDEASMOS: Η ιδέα αυτού του μουσικού κομματιού αιωρείται ανάμεσα σε δύο κόσμους. Ο πραγματικός κόσμος, αυτός που βλέπουμε, αισθανόμαστε, αγγίσουμε και ο άυλος, ο κόσμος των ιδεών που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως και που υπάρχει πέρα από τα φαινόμενα. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κόσμων: των ακουστικών και «άυλων» μουσικών οργάνων είναι προφανής και μπορεί να γίνει αισθητή. Ταυτόχρονα, κρύβουν ιδιαίτερες σχέσεις που βασίζονται στη γνώση και την διάνοια που μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο από κάποιον που μπορεί να «δει και να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές». 
 To IDEASMOS είναι ένα έργο για κουαρτέτο εγχόρδων, άυλων μουσικών οργάνων και μια παράσταση κρουστών. Τα άυλα μουσικά όργανα βασίζονται σε διαδραστική μηχανική μάθηση και μουσικό embodiment. Συνθέτρια του έργου είναι η Βασιλική Τσεκουροπούλου και βασίζεται στα τεχνολογικά πρωτότυπα που έχουν αναπτυχθεί για το i-Treasures, έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του FP7.
Στο πλαίσιο του MOCO’16 θα έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε και το έργο της  φιλοξενούμενης-καλλιτέχνιδας Εσμεράλδας Κοσματοπούλου “Fifteen Pairs of Mouths” , που έχει επανάδημιουργήσει αυτό το καλλιτεχνικό κομμάτι για το συμπόσιο και θα εκτεθεί κατά τη διάρκεια του, στις 5 και 6 Ιουλίου.
Το WholoDancE Workshop “Dancing with technologies: interact to learn, analyse to create” είναι μια εκδήλωση δορυφόρος του MOCO’16 και διοργανώνεται από το έργο WholoDancE που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο Horizon 2020. Θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες σωματικών διεπαφών μπορούν να ενισχύσουν τη διαδικασία της εκμάθησης χορού και να υποστηρίξουν τη δημιουργικότητα.
Eγγραφή απαιτείται για τις Ολομέλειες και τα Πρακτικά του MOCO’16. Δωρεάν είναι η είσοδος στις καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και περουσιάσεις, παραστάσεις και το Εργαστήρι του WholoDancE. 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις εγγραφές παρακαλούμε επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα  μας: moco16.movementcomputing.org
και τα σχετικά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:   facebook:MOCO16  twitter: @MOCO_2016
ή επικοινωνήστε μαζί μας: moco16@uom.edu.gr & registration.moco16@uom.edu.gr
 
 
=======================================
Sotiris Manitsaris, General Conference Chair, MINES ParisTech, Paris, France
Leontios Hadjileontiadis, General Scientific Chair, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Jean-François Jégo, General Artistic Chair, Paris 8 University, France
Vincent Meyrueis, General Demo Chair, Paris 8 University, France
Athanasios Manitsaris, Local Committee Chair, University of Macedonia, Thessaloniki, Greece
Μετάβαση στο περιεχόμενο