ΧΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗΣ

Η Ελληνική Σημειωτική Εταιρία και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ διοργανώνουν το XI Διεθνές Συνέδριο Σημειωτικής με τίτλο “Η Φούγκα των Πέντε Αισθήσεων: Η Σημειωτική της Σύγχρονης Αισθητηριακής Συνθήκης” που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως της 16 Οκτωβρίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Θέμα του Συνεδρίου είναι η κριτική υπέρβαση της οπτικοκεντρικής προκατάληψης που διέπει τη νεωτερική σκέψη, όπως αυτή αποτυπώνεται στην μετα-αναγεννησιακή ιεραρχία των αισθήσεων και η διερεύνηση της περίπλοκης “φούγκας των πέντε αισθήσεων” που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη αισθητηριακή συνθήκη.

Πρώτος ο Μarshall McLuhan υποστήριξε ότι τα ηλεκτρονικά μέσα κλονίζουν την ηγεμονία της όρασης προάγοντας ένα είδος φυλετικής, πολυ-αισθητηριακής αισθαντικότητας. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι θεωρούμενες “ελάσσονες αισθήσεις” προσέλκυσαν το συστηματικό ενδιαφέρον της πολιτισμικής ιστορίας, της κοινωνιολογίας, της ανθρωπολογίας και της φιλοσοφίας, οι οποίες τόνισαν την ανάγκη να μετακινηθούμε πέρα από την ηγεμονία της όρασης. Το Συνέδριο επιδιώκει να συμβάλλει στη διερεύνηση και κατανόηση της σύγχρονης αισθητηριακής συνθήκης, ενθαρρύνοντας την εξέταση των τρόπων με τους οποίους οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, τα πολυτροπικά κείμενα, η πολυμεσική και πολυ-αισθητηριακή σημείωση – σε πεδία όπως οι τέχνες, τα μουσεία,  η δημοφιλής κουλτούρα, η αρχιτεκτονική, η αστική ζωή, η μάθηση, η εκπαίδευση, οι πρακτικές κοινωνικής διάδρασης και οι συναισθηματικές οικονομίες εντός και εκτός διαδικτύου – ανατρέπουν και μετασχηματίζουν την παραδοσιακή ιεραρχία των αισθήσεων. Επιδιώκει, επίσης, να γίνει κατανοητό το πώς αυτό συμβαίνει μέσω της σαρωτικής επαναξιολόγησης των έως πρότινος απαξιωμένων αισθήσεων της αφής, της όσφρησης και της γεύσης, καθώς και του πολλαπλασιασμού των πολυαισθητηριακών και συναισθητικών συνθηκών επικοινωνίας και εμπειρίας.

Ομιλητές του συνεδρίου θα είναι επιστήμονες από την Ελλάδα και την αλλοδαπή, ενώ οι κύριες (keynote) ομιλίες θα γίνουν από τους διαπρεπείς σημειολόγους Peeter Torop, Paul Cobley, Klaus Sachs-Hombach και Luis Emilio Bruni.

Μετάβαση στο περιεχόμενο