Συναυλία ΚΟΘ: “Έργα Μπερλιόζ, Λιστ και Φρανκ”

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα πρόγραμμα πρωτοπόρων συνθετών, με έργα καινοτόμα για την εποχή τους, τα οποία άνοιξαν νέους δρόμους στη σύνθεση. 

Ο Εκτόρ Μπερλιόζ υπήρξε ένας μεγάλος οραματιστής και πιονέρος, που όμως οι καινοτομίες του αναγνωρίστηκαν μετά το θάνατό του. Έγραψε τη σύνθεση ‘Ρωμαϊκό Καρναβάλι’ ως εισαγωγή για τη δεύτερη πράξη της όπερας ‘Benvenuto Cellini’ και πρότεινε μέσω αυτής μία νέα μορφή ενορχήστρωσης. Ο Φραντς Λιστ εμπνεύστηκε το 2ο κοντσέρτο του για πιάνο από το δεξιοτεχνικό παίξιμο του κορυφαίου βιολονίστα Νικολό Παγκανίνι. Θέλοντας να μεταφέρει αυτή τη δεξιοτεχνία στο πιάνο, δημιούργησε ένα απαιτητικό κοντσέρτο που υπερέβη τα δεδομένα της καθιερωμένης κλασικής φόρμας, ρέοντας ελεύθερα και ποιητικά. Το κοντσέρτο ερμηνεύει ο νικητής του 7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου ‘Γιώργος Θυμής’ (2015), ο Ουκρανός βιρτουόζος Ντανίλο Σαϊένκο. Η Συμφωνία σε Ρε ελάσσονα είναι η τελευταία δημιουργία του Βέλγου συνθέτη Σεζάρ Φρανκ. Ο συνθέτης έγραψε μόνο μία συμφωνία, στην οποία όμως εισήγαγε όσες καινοτομίες μπορούσε από τη γαλλική πρωτοπορία σε ένα τυπικό γερμανικό έργο, όπως τα τρία αντί για τα καθιερωμένα τέσσερα μέρη και την κυκλική θεματική δομή στην εξέλιξη του έργου, θέλοντας να αποδείξει το μεγαλείο της γαλλικής μουσικής, η οποία μπορεί να σταθεί ισότιμα απέναντι στη μεγάλη γερμανική παράδοση.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ώρα 20:30

Αίθουσα Τελετών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση ορχήστρας: Ζωή Ζενιώδη

Πιάνο: Danylo Saienko

 

Πρόγραμμα:

Hector Berlioz (1803-1869): Εισαγωγή από «Ρωμαϊκό καρναβάλι», έργο 9

Franz Liszt (1811-1886): Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 σε λα μείζονα. S.125

César Franck (1822-1890): Συμφωνία σε ρε ελάσσονα

Τιμές εισιτηρίων:

Πλατεία 15 €

Εξώστης/Θεωρεία 10 €

Μειωμένο 5 €

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. στην πλατεία Αριστοτέλους,

τηλ. 2310 236990  (Δευ-Τετ-Σαβ 10:00-15:00, Τρι-Πεμ-Παρ 10:00-14:00 & 17:00-21:00)

και από το www.tsso.gr

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:

Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.

Η είσοδος για τους φοιτητές του Α.Π.Θ. και τους φοιτητές του Τ.Μ.Ε.Τ. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι δωρεάν.

Μετάβαση στο περιεχόμενο