Αναγόρευση του καθηγητή BERNHARD ZIMMERMANN σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας

Στις 6 Oκτωβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.30 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, θα γίνει η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Freiburg i. Br. Bernhard ZIMMERMANN.

Τον έπαινο του τιμωμένου θα εκφωνήσει o καθηγητής Αιμίλιος Δημ. Μαυρουδής.
Μετά την αναγόρευσή του ο κ. Bernhard Zimmermann θα μιλήσει με θέμα:

Trygodia – Remarks on the Poetics of Aristophanic Comedy

Ο καθηγητής Bernhard Zimmermann σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Konstanz, όπου το 1983 αναγορεύθηκε διδακτωρ, με θέμα της διδακτορικής διατριβής του την αριστοφανικὴ κωμωδία, και ακολούθως, το 1988, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, Υφηγητής της Κλασικής Φιλολογίας υποβάλοντας τη μονογραφία Dithyrambos. Geschichte einer Gattung. Δίδαξε ὡς Έκτακτος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και από το 1992 έως το 1997 ως Τακτικός Καθηγητής στό Πανεπιστήμιο του Düsseldorf, ενώ είχε εκλεγεί, χωρίς όμως να αποδεχθεί τον διορισμό, Τακτικός Καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Tübingen και της Βασιλείας. Από το 1997 είναι Τακτικός Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Freiburg i. Br.

Έχει διατελέσει μέλος (Γραμματέας, Πρόεδρος) πολλών επιστημονικών Εταιρειών, καθώς και μέλος της εκδοτικής επιτροπής διεθνών περιοδικών και επιστημονικών σειρών. Επίσης έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Ο Ανθρωπισμού Σήμερα» από το 2000. Τον Φεβρουάριο του 2011 εκλέχτηκε πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Κλασικών Φιλολόγων. Οι πάμπολλες δημοσιεύσεις του αφορούν την αρχαία ελληνική τραγωδία, τις κωμωδίες του Αριστοφάνη και την αρχαιοελληνική κωμωδία γενικότερα, τον Επίκουρο, τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή κτλ.· πολλές από τις περισπούδαστες μελέτες του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή μιας αναθεωρημένης Ιστορίας της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας, σε τρεις τόμους.

Είναι μεταξύ άλλων Τακτικό μέλος (από το 2011) της Ακαδημίας Επιστημών της Χαϊδελβέργης και Αντεπιστέλλον Μέλος (από το 2014) της Ακαδημίας Αθηνών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο