Ο υπερβατικός Μάλερ | Συναυλία ΚΟΘ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μία συναυλία-αφιέρωμα στον Γκούσταβ Μάλερ, τον πρωτοπόρο συνθέτη και τον ασυμβίβαστο καλλιτέχνη που χάραζε με συνέπεια το δικό του συνθετικό δρόμο επιδιώκοντας σταθερά την τελειότητα. Τα έργα του Μάλερ αποπνέουν ευγένεια και μεγαλείο και χαρακτηρίζονται από τη φυσικότητα της έκφρασης, την ιδιαίτερη πυκνότητα των ενορχηστρώσεων και από μία χαρακτηριστική λεπτή ειρωνεία. Ο Μάλερ προκαλεί συνεχώς το διανοητικό και συναισθηματικό κόσμο του ακροατή εκφράζοντας τις υπαρξιακές αναζητήσεις και τις μεταφυσικές αγωνίες του με ένταση.

Το συμφωνικό ποίημα ‘Νεκρικές Ακολουθίες’ ταλαιπώρησε για χρόνια το δημιουργό του, που προσπαθούσε να αποφασίσει για το αν θα αποτελέσει μέρος μίας συμφωνίας ή όχι. Τελικά αποτέλεσε την πρώτη ύλη για το πρώτο μέρος της περίφημης ‘Συμφωνίας της Αναστάσεως’. Τα ‘Παιδικά Νεκρικά Τραγούδια’ είναι ένας κύκλος τραγουδιών βασισμένος σε ποιήματα του Φρίντριχ Ρίκερτ. Η μουσική του Μάλερ δένει απόλυτα με το επώδυνο θέμα του κειμένου και προκαλεί δέος. Σε ποιήματα του ίδιου ποιητή είναι βασισμένος και ο κύκλος τραγουδιών «Τραγούδια του Ρίκερτ’. Η μουσική του Μάλερ, μελαγχολική και ρομαντική, ντύνει τους υπέροχους στίχους και προσφέρει μία από τις πλέον λυρικές στιγμές του. Η ‘Δέκατη Συμφωνία’ είναι το κύκνειο άσμα του μεγάλου συνθέτη. Το ‘Αντάτζιο’ είναι το μόνο μέρος της συμφωνίας που ολοκλήρωσε ο Μάλερ πριν πεθάνει, η οποία αντανακλά την εσωτερική ταραχή του μπροστά στον επερχόμενο θάνατο, κυρίως όμως για την απιστία της συζύγου του. Στο χειρόγραφό του πάνω στην παρτιτούρα του έργου γράφει χαρακτηριστικά: «Έζησα για σένα! Πεθαίνω για σένα!»

 

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 20:30

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Διεύθυνση ορχήστρας: Ερρίκος Φρεζής

Βαρύτονος: Άρης Αργύρης

Πρόγραμμα:

Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911):

  • Totenfeier
  • Kindertotenlieder
  • Rückert-Lieder
  • Αντάτζιο, από τη Συμφωνία αρ.10

Τιμές εισιτηρίων:

Πλατεία 15 €

Εξώστης 10 €

Μειωμένο 5 €

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73,

τηλ. 2310 236990  (Δευτέρα-Πέμπτη 09:00-17:00, Παρασκευή 09:00-14:00)

και από το www.tsso.gr

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:

Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο