Διεθνές Συμπόσιο «Σπινόζα και Σύγχρονη Πολιτική Φιλοσοφία»

 

«Σπινόζα και Σύγχρονη Πολιτική Φιλοσοφία» είναι ο τίτλος του Διεθνούς Συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 και ώρα 9.30, στην Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και διοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Το Διεθνές Συμπόσιο πραγματοποιείται προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γεράσιμου Βώκου.

Κύριοι ομιλητές του Συμποσίου είναι οι:

-Etienne Balibar, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Paris X

-Pierre Francois Moreau, Καθηγητής Φιλοσοφίας στην ENS de Lyon

-Kiarina Kordela, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Macalester College

-Γεράσιμος Βώκος, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ

Σύμφωνα με τους διοργανωτές «ο Σπινόζα θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς στοχαστές της νεωτερικότητας στο πεδίο της φιλοσοφίας και του πολιτικού στοχασμού. Ωστόσο, ο περιορισμός της συζήτησης σε μια στενά ιστορική αξιολόγηση της συνεισφοράς του θα ισοδυναμούσε με απώλεια μιας σημαντικής πηγής έμπνευσης για να επαναστοχαστούμε τα σύγχρονα ηθικά και πολιτικά ζητήματα. Αν και αρκετοί σύγχρονοι μελετητές του Σπινόζα έχουν εφαρμόσει τις μεθόδους και τις ιδέες του για να φωτίσουν σημερινά προβλήματα, αυτή η συζήτηση αξίζει να τύχει μεγαλύτερης προσοχής και περαιτέρω ανάπτυξης».

Το Διεθνές Συμπόσιο φιλοδοξεί να αποτελέσει όχημα για έναν τέτοιο διάλογο. Επιχειρεί να ενθαρρύνει τη στοχαστική επαναξιολόγηση των σπινοζικών ιδεών και τη συσχέτιση τους με τη σύγχρονη διερεύνηση του ηθικού και του πολιτικού. Στοχεύει, επίσης, να εξετάσει εκ νέου τον ρόλο της φιλοσοφίας και των ανθρωπιστικών επιστημών στο (δυτικό αλλά και το παγκόσμιο) πανεπιστήμιο σήμερα, αλλά και να συζητήσει το παρελθόν, παρόν και μέλλον της κριτικής σκέψης και παιδείας στην Ελλάδα της κρίσης.

Στην εκδήλωση θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο: https://spinozaauth.wordpress.com

Μετάβαση στο περιεχόμενο