Διεθνής Διάκριση για το Kαινοτόμο Eρευνητικό Έργο Smartonics

 

Αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα καινοτόμα αποτελέσματα και την ουσιαστική επίδρασή τους στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και την κοινωνία το Ερευνητικό Έργο «Development of Smart Machines, Tools and Processes for Tailored Organic Electronic Devices (Smartonics)» βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως 1ος Runner Up στο NANOFY! Best Project Competition. Ο Διεθνής Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του EuroNanoForum 2017 που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 21-23 Ιουνίου 2017, στη Βαλέτα της Μάλτας.

Συντονιστής και Επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης.

Το Smartonics είναι ένα ανταγωνιστικό Large Scale Integrating Project που χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε., στο πλαίσιο του NMP.2012.1.4-1 Pilot lines for precision synthesis of nanomaterials, το διάστημα 2013-2016. Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12 εκ.€ (χρηματοδότηση E.E. 8 εκατ. €), όπου συμμετείχαν 18 φορείς από 6 ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες περιλάμβαναν 7 Πανεπιστήμια (Θεσσαλονίκης, Oxford,  Surrey, Ecole Polytechnique, Stuttgart, Πάτρας, Ιωαννίνων), 3 Ερευνητικά Ινστιτούτα (Helmholtz Zentrum Berlin, Fraunhofer:IVV-FEP-ISC-IAP, CNRS) και 9 Βιομηχανικούς φορείς (OET, FIAT, Advent, AIXTRON, HORIBA, Coatema, Compucon, Oxford Lasers, CSEM).

Αποτέλεσμα των δράσεων του Smartonics ήταν η ανάπτυξη και εγκατάσταση δύο μοναδικών στον κόσμο, πιλοτικών γραμμών παραγωγής Οργανικών Ηλεκτρονικών Διατάξεων στο Κέντρο Οργανικών Ηλεκτρονικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών Ελλάδος (COPE-H) στο ΑΠΘ, η αναγνώριση της μοναδικής αριστείας του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN και του ΑΠΘ παγκοσμίως, αλλά και η ανάπτυξη και εκπαίδευση υψηλής ποιότητας ερευνητικού προσωπικού του ΑΠΘ.

Η βράβευση αυτή αποτελεί ιδιαίτερη και μοναδική τιμή για το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ που οργάνωσε, υπέβαλε, πραγματοποίησε και συντόνισε το Smartonics. Επίσης, η βράβευση αυτή αποτελεί και ιδιαίτερη τιμή για το ΑΠΘ αφού ενίσχυσε σημαντικά το κύρος του και την αναγνωρισιμότητά του ως ένα κέντρο αριστείας με παγκόσμια εμβέλεια.

Η σημασία των αποτελεσμάτων του Smartonics και η διεθνής αριστεία του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας και του ΑΠΘ στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο των Οργανικών Ηλεκτρονικών αποδεικνύεται και με την πρόσφατη έγκριση από την Ε.Ε. ενός νέου ανταγωνιστικού έργου το οποίο υπέβαλλε το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας για την ανάπτυξη της Βιομηχανίας του Μέλλοντος (Factories of the Future), στο πλαίσιο του Horizon 2020, με τίτλο: «Smart in-line metrology and control for boosting the yield and quality of high-volume manufacturing of Organic Electronics (SmartLine)» 2017-2020. Το έργο αυτό συντονίζεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας και έχει συνολικό προϋπολογισμό 4.262 εκατ.€.

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN (www.ltfn.gr) λειτουργεί στο ΑΠΘ και είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως ένα Κέντρο Αριστείας στην Τεχνολογία Λεπτών Υμενίων και Νανοϋλικών και Νανοσυστημάτων, στα Οργανικά Ηλεκτρονικά, στη Νανομετρολογία και στη ΝανοΙατρική. Κατά τα τελευταία 25 χρόνια, το Εργαστήριο LTFN απέκτησε το σύνολο των υψηλής Τεχνολογίας ερευνητικών υποδομών και του εξοπλισμού του, κόστους περίπου 40 εκατ. €, και την τεχνογνωσία του, μέσα από τον επιτυχή συντονισμό και υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού Ευρωπαϊκών και Εθνικών Ερευνητικών Προγραμμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο www.smartonics.eu

Μετάβαση στο περιεχόμενο