Αναγόρευση του Καθηγητή Hermann Schmitt σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί ο Καθηγητής των Πανεπιστημίων Mannheim της Γερμανίας και Manchester του Ηνωμένου Βασιλείου Hermann Schmitt, για τις εξαιρετικές επιστημονικές του δραστηριότητες στο γνωστικό αντικείμενο της Πολιτικής Επιστήμης.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18:00, στην Aίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Οι βασικές ερευνητικές δραστηριότητες του τιμωμένου εστιάζονται στον τομέα της πολιτικής και εκλογικής συμπεριφοράς. Η συνεισφορά του θεωρείται από τις πρωτοπόρες προσπάθειες στη συγκριτική εκλογική έρευνα-συγκριτική τόσο μεταξύ εκλογών όσο και χωρών, η δε συμβολή του πιστοποιείται από την ίδρυση εκ μέρους του ορισμένων από τα σημαντικότερα ερευνητικά προγράμματα εκλογικής έρευνας στην Ευρώπη. Ο Καθηγητής Hermann Schmitt καταφέρνει στο έργο του να μελετά τις πολυσχιδείς εκφάνσεις του εκλογικού φαινομένου τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εμπειρικό επίπεδο. Το έργο του διαπραγματεύεται θέματα όπως η δημοκρατία, η αντιπροσώπευση, η πολιτική συμμετοχή, η νομιμοποίηση της πολιτικής εξουσίας, η εκλογική συμπεριφορά σε εθνικές εκλογές και σε Ευρωεκλογές και η μελέτη των πολιτικών ελίτ.

 

Aκολουθεί το πρόγραμμα της τελετής:

 

Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητή Αριστοτέλη Ι. Στυλιανού

Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητή Γρηγόριο Β. Ζαρωτιάδη

Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Έπαινος του τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Θεόδωρο Γ. Χατζηπαντελή

Αναγόρευση του τιμωμένου, ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητή Αριστοτέλη Ι. Στυλιανού, του τίτλου από τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητή Γρηγόριο Β. Ζαρωτιάδη

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας στον τιμώμενο από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο πολιτικό επιστήμονα και ακαδημαϊκό διδάσκαλο Hermann Schmitt, με θέμα:«National Politics and European Integration».

 

Σύντομο βιογραφικό τιμωμένου

Ο Hermann Schmitt γεννήθηκε το 1952 στο Neustadt an der Haardt της Γερμανίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Mannheim, ενώ συνέχισε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Duisburg. Είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στα Πανεπιστήμια του Mannheim της Γερμανίας και του Manchester του Ηνωμένου Βασιλείου. Από το 2011 έως και το 2017 κατείχε την έδρα Electoral Politics στο Πανεπιστήμιο του Manchester, ενώ από το 1999 έως και το 2008 δίδαξε και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Διετέλεσε επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Michigan (1996-7), Science Po Paris (2001-2), Australian National University (2003), IAS στη Βιέννη (2005) και Universidad Autonoma de Madrid (2008). Η ερευνητική του δραστηριότητα τον κατατάσσει στους κορυφαίους επιστήμονες του γνωστικού πεδίου της πολιτικής και εκλογικής συμπεριφοράς. Από το 1991 είναι ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Mannheim (Mannheimer Zentrum für Europäische Sozialforschung). Τo 1979 ίδρυσε το ερευνητικό πρόγραμμα μελέτης των Ευρωεκλογών (European Election Study), το οποίο συντονίζει μέχρι σήμερα. Από το 2002 διατελεί Διευθυντής του Προγράμματος Μελέτης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων των Κομμάτων (Euromanifestos Project), ενώ από το 2005 είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διεξαγωγής των Ευρωβαρόμετρων. Το 2006 ίδρυσε το Παγκόσμιο Δίκτυο Μελέτης των υποψηφίων των πολιτικών κομμάτων (Comparative Candidate Survey). Από το 2013 εντάχθηκε στην κύρια ερευνητική ομάδα του British National Election Study (BES).

Το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο είναι ογκώδες και πολύπλευρο. Έχει εκδώσει τρεις μονογραφίες, ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στα επιστημονικά περιοδικά Electoral Studies, European Journal of Political Research, European Union Politics, Journal of European Integration, Scandinavian Political Studies, South European Society and Politics και West European Politics. Επίσης, έχει, μεταξύ άλλων, επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους Political Representation and Legitimacy in the European Union (1999), Oxford University Press, με τον Jacques Thomassen, European Parliament Elections after Eastern Enlargement (2010), Routledge, Political Leaders and Democratic Elections (2011), Oxford University Press, με τους Kees Aarts και André Blais.

Μετάβαση στο περιεχόμενο