Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας

Η προσφορά και η παροχή υπηρεσιών της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικης, για τους φοιτητές του και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δομημένη ως εξής:

Έλεγχος Βιβλιαρίων.Στο χώρο όπου στεγάζεται  η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας, ενσωματώνεται και η υπηρεσία του ελέγχου των βιβλιαρίων για εν ενεργεία και συνταξιούχους πανεπιστημιακούς ασφαλισμένους στον Ο.Π.Α.Δ.

ΑμεΑ.  Στην προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες που να καταστήσουν το πανεπιστήμιο, χώρο προσβάσιμο σ’ όλα τα  μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσβαση στα ΑμεΑ, όπου η πρακτικότητα της προσβασιμότητας καθιστά δύσκολη και την πρόσβαση στη γνώση.  Αναλυτικότερα:

 • Εκπαίδευση φοιτητών με προβλήματα όρασης στη χρήση ηλεκτρονικών μηχανημάτων για την εξυπηρέτηση τους. 
 • Στην Κεντρική βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. , στη βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής Σχολής και στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Νομικής, υπάρχουν εκτυπωτές  Braille,οι οποίοι είναι προς χρήση ατόμων με προβλήματα όρασης.  Η εκπαίδευση των ατόμων γίνεται απο εξιδικευμένο μέλος ΔΕΠ του πανεπιστημίου.
 • Λεωφορείο ΑμεΑ, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των φοιτητών. Σκοπός  είναι να γίνεται η μετακίνηση των φοιτητών με αναπηρίες, κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής  χρονιάς και κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.
 • Έχει κατατεθεί στην Πρυτανεία του Α.Π.Θ., μελέτη ολοκληρωμένου τεχνικού σχεδίου για την προσβασιμότητα στο ΑΠΘ στο πλαίσιο του οποίου έχουν δημιουργηθεί και δημιουργούνται διαρκώς ράμπες οι οποίες διευκολύνουν την είσοδο των φοιτητών στις σχολές
 • Συνεργασία με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Α.Π.Θ., το οποίο διαθέτει ομάδα εθελοντών, και ως επί το πλείστον είναι φοιτητές.

Εθελοντική Αιμοδοσία.  Ο θεσμός της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στο Α.Π.Θ. και η δημιουργία Τράπεζας Αίματος στο ΑΧΕΠΑ, ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2001, απο την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας.  Τον Μάιο του 2007 ιδρύθηκε Τράπεζα Αίματος στο ΤΕΦΑΑ Σερρών σε συνεργασία  με την ΕΚΠΥ και το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών. Η εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιείται δυο φορές το χρόνο, κατά τη διάρκεια των μηνών Νοεμβρίου και Απριλίου, στο χώρο της Αίθουσας Τελετών του Α.Π.Θ. Στόχος, εφικτός και άμεσος, είναι οι ανάγκες σε αίμα να καλύπτονται αποκλειστικά από την Εθελοντική Αιμοδοσία, η οποία σήμερα καλύπτει γύρω στο 40% των συνολικών αναγκών. Μόνον έτσι μπορεί να ανατραπεί η, ανεπίτρεπτη, σημερινή κατάσταση κατά την οποία η όλη πίεση για ανεύρεση αίματος μεταφέρεται στους συγγενείς και φίλους των αρρώστων, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τους ίδιους. Η Εθελοντική Αιμοδοσία αποτελεί μια έμπρακτη έκφραση ανθρώπινης συμπεριφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή επικράτηση της βαρβαρότητας. Το Α.Π.Θ., ως πνευματικό ίδρυμα, πρέπει να αποτελέσει πρωτοπόρο παράδειγμα με τη μαζική συμμετοχή όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Συμμετοχή στην αιμοδοσία, η οποία είναι μια ασφαλής διαδικασία χωρίς επιπλοκές, μπορούν να έχουν όλοι και όλες πάνω από 18 ετών που δεν έχουν ειδικά προβλήματα υγείας.

Τηλεφωνική Γραμμή. Λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή με σκοπό:

 • την καταγραφή των τεχνικών προβλημάτων που προκύπτουν στο χώρο του πανεπιστημίου, αναφορικά με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και την άμεση διευθέτηση τους απο τις αρμόδιες υπηρεσίες. 
 • την πληροφόρηση σε διάφορα ακαδημαϊκά ζητήματα,  όπως προγράμματα εξεταστικής, ύλη κατατακτήριων εξετάσεων, ενημέρωση περί του νόμου του 5% για τα ΑμεΑ κ.α.

Κοινοτική Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.  Παρέχεται διερμηνεία της Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας σε κωφούς φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για τις ανάγκες τους κοινοτικά. Εξυπηρετούνται σε ζητήματα που αφορούν:

 • συναντήσεις με καθηγητές
 • ραντεβού με επιβλέποντες καθηγητές
 • γραμματεία Σχολής ή Τμήματος, λοιπών υπηρεσίων εντός Πανεπιστημίου
 • εκδήλωσεις  του Πανεπιστημίου
 • μαθημάτων κατά τη διάρκεια εξεταστικής περιόδου