9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας: Δικαιοσύνη και Πολιτική.

Υπό την Αιγίδα του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – και με την ευγενή υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών ΑΠΘ – διοργανώνεται από το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό και την Επιθεώρηση Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά (Διευθυντής και αντίστοιχα Εκδότης ο καθηγητής Φιλοσοφίας Σωκράτης Χ. Δεληβογιατζής) το Ένατό των (9ο) Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας με θέμα: Δικαιοσύνη και Πολιτική. 

Το συνέδριο Δικαιοσύνη και πολιτική θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 (10.00-22.00. Τελετή έναρξης 18.00-22.00) και Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 (10.00-22.00) στο Κτήριο ΚΕ.Δ.Ε.Α του αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αμφιθέατρο II (Υπόγειο), 3ης Σεπτεμβρίου – Πανεπιστημιούπολη – 54636 Θεσσαλονίκη, και η παρακολούθησή του θα είναι ελεύθερη στο κοινό. Στους εγγεγραμμένους συνέδρους θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης – πιστοποίηση συμμετοχής και οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου.

Η παράταξη δικαιοσύνης και πολιτικής δεν δρα αναγκαστικά προς μια κατεύθυνση αμοιβαιότητάς τους ή από κοινού λειτουργίας των. Στη θεσμική τους ενορχήστρωση άλλοτε συγκλίνουν εν μέρει και άλλοτε αποκλίνουν δραματικά διαβαθμίζοντας ένταση και οξύτητα. Μιλούμε μάλλον για μια “πολιτική της δικαιοσύνης” που μετέρχεται κρατήματα σιωπής, τέχνη απόστασης, τεχνικές δίπλωσης της δύναμης, διακύβευμα ανάδευσης με το ρητό και το άρρητο ή με το ορατό και το αόρατο στο βάθος ενός καθήκοντος επιφύλαξης. Η ερμηνεία παρακολουθεί εδώ την πράξη άλλοτε αποκρύπτοντας ή παραλλάσοντας και άλλοτε ασκώντας την ειρωνεία ως παραφθορά του αληθούς.

Κράτημα σιωπής, τέχνη απόστασης, καθήκον επιφύλαξης… Neminem laedere, suum cuique tribuere, honeste vivere. Aπό τον Ουλπιανό ώς τους Kant και Hegel, Rawls και Dworkin, που, όλοι τους, κινούνται ανάμεσα στην οικειοπραγία του Πλάτωνα και τη δικαιοπραγία του Αριστοτέλη παίζοντας με το νόμιμο και το ίσο, το κέρδος και τη ζημία… Το δίκαιο εμπλέκει μη αναγώγιμα τον άλλο ως οιονεί καθρέπτη ή ως εγκαρσιότητα.

Για το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό και την Επιθεώρηση Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο