Θεατρικές Ομάδες

 • Bald Theatre - Θεατρική Όμαδα του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας 

Η Θεατρική Ομάδα του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ‘BALD THEATRE’ δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 1984 από τους καθηγητές θεατρολογίας και τους φοιτητές του Τμήματος. Έχει μόνιμη παρουσία επί 27 χρόνια στα θεατρικά δρώμενα του ΑΠΘ, με πλήθος παραστάσεών του να έχουν ανέβει τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού στο πλαίσιο φεστιβάλ και άλλων καλλιτεχνικών συναντήσεων. Έχει συνεργαστεί με επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους και συγγραφείς, αλλά και έχει αποτελέσει εφαλτήριο για ανθρώπους που σήμερα ασχολούνται επαγγελματικά & διακρίνονται στο χώρο είτε ως ηθοποιοί, ως παραγωγοί, ως συγγραφείς κ.ά. Μέλη του είναι φοιτητές/τριες του Τμήματος, αλλά και άλλων Τμημάτων και Σχολών του Πανεπιστημίου.

Η Ομάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1985 με πέντε μονόπρακτα από το αμερικάνικο πειραματικό θέατρο της γενιάς του ’60 και έκτοτε έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις της σε όλα τα θεατρικά είδη, περνώντας από το μελόδραμα, την κωμωδία, τη φάρσα, και φθάνοντας μέχρι την τραγωδία και το χορόδραμα. Σε όλα αυτά τα χρόνια η ομάδα έχει παρουσιάσει πάνω από 50 διαφορετικές παραγωγές.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε του παρακάτω συνδέσμους:

http://baldtheatre.wordpress.com/about/

http://balddickens2012.blogspot.gr/

 

 • Θεατρική Ομάδα Φυσικού

Η Θεατρική Ομάδα Φυσικού υπάρχει από το 1986 μέχρι σήμερα, με μία ολιγόχρονη διακοπή, καταφέρνει να ανεβάζει τις παραστάσεις τις στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους, συμπληρώνοντας φέτος τα 19 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Την σκηνοθεσία, τα σκηνικά, τα κοστούμια και το μακιγιάζ αναλαμβάνουν τα μέλη της ομάδας. Κάθε χρόνο δέχεται νέα μέλη από όλες τις σχολές στην έναρξη του έτους και συνεχίζει τις πρόβες με θεατρικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς μέχρι την επιλογή του έργου.

Στη διάρκεια λειτουργίας της ομάδας έχουν ανέβει πολλές παραστάσεις, μερικές εκ των οποίων είναι:

 • "Η επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας" του Φρ. Ντύρρενματ ,
 • "Γέρμα...αν είχε φύγει" στιγμές από δυο θεατρικά έργα του Λόρκα,
 • "Μυστήριο Μπουφ" του Βλ. Μαγιακόφσκι,
 • "Ο θείος Πάπαρος" του Α. Μποάλ,
 • "Οι Αριθμημένοι" του Ε. Καννέτι,
 • "Οι Βάτραχοι" του Αριστοφάνη κ.α.

Η ομάδα συμμετέχει στον Πανελλήνιο Σύλλογο Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου, και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Camping Αστριτσίου.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

thofauth@gmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το σύνδεσμο:

http://www.facebook.com/groups/223398227714232/

 

 • Χ.Ν.Ο.Υ. - Θεατρική Ομάδα Ιατρικής Σχολής

«Χ.Ν.Ο.Υ, η δύναμη του νου»

 

2004…κι εγένετο Χ.Ν.Ο.Υ (Ιατρικής Α.Π.Θ)! Για τυχόν απορίες που αμέσως αμέσως γεννιούνται, ο «νονός»- εμπνευστής του ονόματος ήταν μια από τις Χρονίως Νοσούσες Ονειροπαρμένες Υπάρξεις, ψυχίατρος στην ιδιότητα και σημερινός σκηνοθέτης της ομάδας, αν αυτό μαρτυράει κάτι, που συνέθεταν το τότε δυναμικό της ομάδας. Άγνωστο με τι βλέψεις και προσδοκίες, αλλά αναμφισβήτητα με περίσσεια από μεράκι, φαντασία ενίοτε και στοιχεία διαστροφής, καθιέρωσε τη συμμετοχή της στην ετήσια φοιτητική εβδομάδα της Θεσσαλονίκης, καθώς και στα «πλανώδια» πανελλήνια θεατρικά φεστιβάλ που λάμβαναν χώρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Άλλοτε με διαχρονική επιθεωρησιακή διάθεση, άλλοτε σε πιο σκεπτικιστικό εώς στοχαστικό ύφος, αλλά κατά γενική ομολογία με έντονη όσο και αθεράπευτη αυτοσχεδιαστική τάση, διαστρεβλώνει ό,τι θεατρικό εγχείρημα πέφτει στα χέρια της σεβόμενη το χαρακτήρα του, όχι και τόσο όμως την πρωτότυπη εκτέλεσή του...

«8 γυναίκες» του Ρόμπερτ Τόμας, «Ρωμαίος κι Ιουλιέτα» του Μποστ, «Οι μύγες» του Ζαν Πωλ Σαρτρ, «Νεκρή χώρα», «Με τα δόντια» του  Thorton Wilder, «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, «Ταξίδι στην Άβυσσο» του Πεσόα, «Θάνατος, αυτό το κακό» του Γούντι Άλεν...είναι τα θεατρικά έργα που απαρτίζουν την πορεία της ομάδας από το 2004 μέχρι και το 2010. Έπειτα από μια χρονιά αποχής που λίγο έλειψε να κάμψει το ηθικό μας, φιλοδοξούμε να επανέλθουμε, με ανανεωμένο έμψυχο δυναμικό, έτσι όπως αποχωρήσαμε...: με την εύθυμη πλευρά του θανάτου, που αρνούμαστε «καλλιτεχνικά» να αποδεχτούμε. Ραντεβού...επί σκηνής!

 

 • Θεατρική Ομάδα Πολυτεχνείου ΑΠΘ

Η Θεατρική Ομάδα Πολυτεχνείου ξεκίνησε την πορεία της τον Οκτώβριο του 2006 με πρωτοβουλία φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής. Η προσπάθεια αυτή είχε μεγάλη ανταπόκριση με αποτέλεσμα πλέον η ομάδα να αριθμεί πολλά μέλη από την Πολυτεχνική Σχολή και όχι μόνο. Η ομάδα επιχειρεί μία υποκριτική (και πολλές φορές σκηνοθετική) προσέγγιση μέσα από τα σώματα των ηθοποιών. Κάθε σώμα έχει δυνατότητες αφάνταστες, ικανότητες ανεκμετάλλευτες, συναισθήματα εγκλωβισμένα που παραμένουν αβίωτα. Μέσα από εντατικές ασκήσεις προσπαθούμε να ξυπνήσουμε αυτό που κρύβεται μέσα σε κάθε σώμα, καθώς και το ίδιο το σώμα που αν μη τι άλλο έχει περιπέσει σε καθιστική αδράνεια.

Η ομάδα έχει ανεβάσει τα ακόλουθα έργα έως σήμερα:

 • 2007: «Κλέψε λιγότερο» του Ντάριο Φό
 • 2008: «Ο χρόνος που πληγώναμε» κείμενο της ομάδας
 • 2009: «Όχι πολύ μακριά από ’δω» κείμενο της ομάδας
 • 2010: «Αντέχεις;» κείμενο της ομάδας
 • 2011: «Το όνειρο του σκιάχτρου» του Ευγένιου Τριβιζά

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Ιωάννα Ζέρβα, T: 6989784683, E: zervaioanna@live.com)

Δανάη-Κατερίνα Τερζοπούλου, T: 6977669535, E: danaikaterina@hotmail.com)

 

 • "Πέρα Δώθε" - Θεατρική Ομάδα του Τμήματος Μαθηματικών

Η "Πέρα Δώθε" γεννήθηκε το Σεπτέμβρη του 2008. Πειραματική και Ερασιτεχνική είπαν οι γιατροί. Ο μπαμπάς δεν αγχώθηκε.  Τσιγγάνα την ονόμασε η νονά. Τα πρώτα βηματάκια ήρθαν το 2009 με το «Χιονάνθρωπο & το κορίτσι» του Ε. Τριβιζά. Στις πρώτες ζωγραφιές του, το 2010, απεικόνισε τα «Χρώματα Θανάτου». (Η μαμά είπε πως της θύμησε το «παιχνίδι της σφαγής» του παππού Ιονέσκο, και ο μπαμπάς το «εθνικότητά μου το χρώμα του ανέμου» του θείου Βίζνιεκ). Το 2012, είπε "μετράω μέχρι το δέκα, και μετά σειρά σου..". Έτσι είπε και έπαιξε κρυφτό. Δεν πάει σχολείο. Τρέχει, πέφτει και χτυπά, σηκώνεται, τραγουδάει και φτύνει. Γελάει και κλαίει. Γεύεται, μυρίζει, αγγίζει, βλέπει, ακούει, φαντάζεται και αισθάνεται.. Α, ξέχασα.. παίζει σε αλάνες.

( Υ.Γ: Επίσημα, είναι η θεατρική ομάδα του Τμήματος Μαθηματικών )

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

E: nuomouerieno@hotmail.com,  xaris_19@hotmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το σύνδεσμο: http://pera-dw8e.blogspot.com/

 

 • Θεατρική ομάδα Παραρλάμα

Γεννήθηκε το 2010 από προ- και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
[*για τους φιλομαθείς, ονομαζόμαστε Παραρλάμα από το ομώνυμο διήγημα του Δημοσθένη Βουτυρά – γνωρίστε το εδώ : http://www.youtube.com/watch?v=zAy3wN1paIY]

Πρώτη μας παράσταση το “Βρέχει στον Παράδεισο”,  μια συρραφή του μονολόγου “Το κίτρινο σκυλί” του Μισέλ Φάις 
και 2 μονοπράκτων του Βασίλη Κοτσίδη, που έγινε σε συνεργασία  και με τη βοήθεια της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσ/νίκης.

Παραστασιογραφία:

 • Βρέχει στον Παράδεισο - 2010 
 • 4 Μονόπρακτα για την μετανάστευση - 2011 - ΠΑΜΑΚ / Φοιτητική Κατασκήνωση Καλάνδρας / 14ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσ/νίκης

Στοιχεία Επικοινωνίας: 

Ε: pararlama@yahoo.com

 

 • Θεατρική Ομάδα "δυο trees"

Η ομάδα είναι ένας πειραματισμός πάνω σε κάποιες ιδέες, αξίες και φόρμες. Δέχεται το θέατρο όχι ως μία επιστήμη, αλλά απλά ως ένα μέσο έκφρασης κάποιας αλήθειας. Έχοντας ως αρχή ότι η τέχνη οφείλει στον εαυτό της να μην είναι εύπεπτη, δε δεσμεύουμε τη φαντασία του θεατή, αντιθέτως την αφήνουμε ελεύθερη να αντιμετωπίσει το έργο και στο τέλος να λυτρωθεί, αν λυτρωθεί, μέσα από τη μοναχική αναζήτηση της στην αλήθεια του έργου. 

Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2010 και μέχρι στιγμής έχει ανεβάσει το έργο του Ευγένιου Ιονέσκο "Ο Βασιλιάς Πεθαίνει".

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

E: sur_johnny@hotmail.com