‘Ρώσοι συνθέτες’ | Συναυλία της ΚΟΘ

Ο κύκλος συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης ‘Ρώσοι συνθέτες’, που αγαπήθηκε από το κοινό, συνεχίζεται με τέσσερις σπουδαίους Ρώσους δημιουργούς, τελείως διαφορετικών προσωπικοτήτων μεταξύ τους και με εντελώς ξεχωριστό προσωπικό ύφος γραφής, που συνθέτουν ένα αντιπροσωπευτικό μωσαϊκό της ρωσικής μουσικής δημιουργίας κατά τη μετάβαση από τον 19ο προς τον 20ο αιώνα.

Ο Ανατόλ Λιάντοφ ενδιαφερόταν ιδιαιτέρως για τη λαϊκή παράδοση της πατρίδας του και η εργογραφία του περιλαμβάνει πλήθος πρωτότυπων δημοτικών τραγουδιών για ορχήστρα, αλλά και μεταγραφές τους για μπαλέτα. Σε αυτό το πλαίσιο ανήκει και το συμφωνικό ποίημα ‘Kikimora’, που αντλεί έμπνευση από το ομώνυμο πνεύμα της σλαβικής μυθολογίας, το οποίο αποτέλεσε την εξήγηση που έδωσε η ρωσική λαογραφία στην υπνοπαράλυση.

Ο Αλεξάντρ Σκριάμπιν ενδιαφερόταν ιδιαιτέρως για τη θεοσοφία και τις ανατολικές φιλοσοφίες, ενώ τον είχε συνεπάρη ο Υπεράνθρωπος του Νίτσε. Υπήρξε κορυφαίος πιανίστας, όμως ένας τραυματισμός στο χέρι τον έστρεψε ολοκληρωτικά στη σύνθεση. Έγραψε μόνο ένα κοντσέρτο για πιάνο, αφού προτιμούσε τις σονάτες.

Το ενδιαφέρον του Αλεξάντρ Μποροντίν μονοπωλούσαν οι έρευνες στη χημεία και η περιστασιακή του ενασχόληση με τη μουσική μόνο ως χόμπι μπορεί να χαρακτηριστεί. Το κορυφαίο του έργο είναι αναμφισβήτητα η όπερα ‘Πρίγκιπας Ίγκορ’, με τους υπέροχους ‘Χορούς του Polovtsky’ που ακούγονται σε μια εξωτική σκηνή στο τέλος της Β’ πράξης, να εμπεριέχουν μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες μελωδίες στην ιστορία της μουσικής.

Τέλος, ο Ιγκόρ Στραβίνσκι υπήρξε ένας κοσμοπολίτης μπον βιβέρ και ένας επαναστάτης της μουσικής, που επέφερε μεγάλες τομές στη σύνθεση. Το μπαλέτο ‘Πουλί της Φωτιάς’ ήταν το δικό του ‘χρυσό φτερό’, αφού εκτόξευσε την καριέρα του και τον καθιέρωσε σε όλη την Ευρώπη.

 

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016, ώρα 20:30

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Διεύθυνση ορχήστρας: Δημήτρης Μποτίνης

Πιάνο: Igor Petrin

 

Πρόγραμμα:

Ανατόλ Λιάντοφ (1855-1914): “Kikimora”, έργο 63

Αλεξάντρ Σκριάμπιν (1872-1915): Κοντσέρτο για πιάνο σε φα δίεση ελάσσονα, έργο 20

Αλεξάντρ Μποροντίν (1833-1887): Polovtsian Dances, από την όπερα “Πρίγκιπας Ιγκόρ”

Ιγκόρ Στραβίνσκι (1882-1971): Σουίτα από “Tο πουλί της φωτιάς” (1919 εκδοχή)

Τιμές εισιτηρίων:

Πλατεία 15 €

Εξώστης 10 €

Μειωμένο 5 €

 

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73,

τηλ. 2310 236990  (Δευτέρα-Πέμπτη 09:00-17:00, Παρασκευή 09:00-14:00)

και από το www.tsso.gr

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:

Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο