Συντονιστής του ερευνητικού έργου EASY-RES το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

 

Έπειτα από την υποβολή ερευνητικής πρότασης, στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επιτυχή αξιολόγησή της, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέλαβε συντονιστής του ερευνητικού έργου EASY-RES (Enable Ancillary Services By Renewable Energy Sources)–«Ενεργοποίηση Βοηθητικών Υπηρεσιών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος του ερευνητικού έργου είναι η ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών ελέγχου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), έτσι ώστε να προσφέρουν στο ηλεκτρικό δίκτυο, εκτός από τη μέγιστη ενέργεια, και επικουρικές υπηρεσίες, τις οποίες σήμερα προσφέρουν μόνο οι μεγάλες γεννήτριες που τροφοδοτούνται από συμβατικά καύσιμα.

Συγκεκριμένα, μέσω των νέων αυτών μεθοδολογιών, θα επιτευχθεί η συνεχής λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων στην Ευρώπη ακόμη και με 100% ΑΠΕ, καθώς επίσης και η σημαντική αύξηση της ασφάλειας στην ενεργειακή τροφοδότηση της Ευρώπης, εφόσον τα ηλεκτρικά δίκτυα δεν θα χρειάζονται συμβατικά καύσιμα (φυσικό αέριο, λιγνίτης αλλά και πυρηνικά).

Επίσης, θα εξασφαλιστούν η δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας «νησίδων» του ηλεκτρικού δικτύου, με αποτέλεσμα την αύξηση της ασφάλειας έπειτα από μεγάλες φυσικές καταστροφές, η δυνατότητα ακόμη και των πολύ «μικρών» ιδιοκτητών ΑΠΕ να έχουν ενεργή συμμετοχή στα έξυπνα δίκτυα του μέλλοντος, αφού θα μπορούν να προσφέρουν και να αμείβονται για τις βοηθητικές υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι ΑΠΕ που διαθέτουν, και θα επιτευχθεί η δημιουργία νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο του δικτύου διανομής με νέους ρόλους τόσο για τους διαχειριστές του δικτύου όσο και για τους μικρούς καταναλωτές/παραγωγούς.

Στο έργο συμμετέχουν και δέκα ακόμη συνεργαζόμενοι φορείς (partners): το Πανεπιστήμιο της Sevilla (Universidad de Sevilla-Ισπανία), το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Delft (Technische Universiteit DELFT–Ολλανδία), το Πανεπιστήμιο του Passau (Universität Passau–Γερμανία), το Πανεπιστήμιο του Lancaster (Lancaster University-Μεγάλη Βρετανία), η Εταιρεία Διαχείρισης και Διάχυσης Αποτελεσμάτων Geschäftsstelle Zentrum Digitalisierung.Bayern (ZD.B-Γερμανία), ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), η εταιρία κατασκευής μπαταριών FENECON GmbH & Co. KG (Γερμανία) και τρεις διαχειριστές δικτύων διανομής: Elektro Gorenjska (Σλοβενία), Stadtwerk Haßfurt GmbH (Γερμανία) και Stadtwerke Landau a.d. Isar (Γερμανία), οι οποίοι διαθέτουν περισσότερο από 70% ΑΠΕ στα δίκτυα διανομής τους.

Το ερευνητικό έργο ξεκίνησε την 1/3/2018 και η διάρκειά του είναι 40 μήνες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 4.562.000 ευρώ, από τα οποία 1.058.000 ευρώ αναλογούν στο ΑΠΘ.

Η εναρκτήρια συνάντηση των partners έγινε το διήμερο 5-6 Μαρτίου 2018, στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο