Διεύρυνση των σχέσεων του ΑΠΘ με την Ουκρανία και τη Γεωργία Συνέδριο του Δικτύου των Πανεπιστημίων της Μαύρης Θάλασσας

Την Ουκρανία και τη Γεωργία θα επισκεφτεί τον Μάιο ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», που αποσκοπεί στην ενίσχυση πυρήνων ελληνικών σπουδών στις παρευξείνιες χώρες, επιστημονικό κλιμάκιο του ΑΠΘ, αποτελούμενο από τον Πρύτανη του Ιδρύματος, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα, τον Ομ. Καθηγητή του ΑΠΘ και Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννη Ν. Καζάζη, και τον Γραμματέα του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», υπάλληλο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ, Δημήτρη Φωτιάδη, θα επισκεφτεί σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ουκρανίας και της Γεωργίας, για την ενίσχυση των υφιστάμενων συνεργασιών, αλλά και για την ανάπτυξη νέων.

Ενόψει των συναντήσεων αυτών, αλλά και με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας του Δικτύου των Πανεπιστημίων των Χωρών της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea Universities Network- BSUN) τον Ιούνιο, ο Πρύτανης του ΑΠΘ πραγματοποίησε συναντήσεις με τις προξενικές αρχές της Γεωργίας και της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη.

Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 συναντήθηκε με τον Πρόξενο της Γεωργίας, Malkhaz Gulaghashvili, και την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 με τον Πρόξενο της Ουκρανίας, Oleksandr Voronin. Και οι δύο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πρυτανεία και επικεντρώθηκαν στο παρόν και το μέλλον των ακαδημαϊκών σχέσεων των Πανεπιστημίων των τριών χωρών.

Η αντιπροσωπεία του ΑΠΘ θα μεταβεί αρχικά στο Κίεβο, όπου θα επισκεφτεί τα Πανεπιστήμια «Taras Shevchenko National University of Kyiv» και National Technical University of Ukraine «Igor Sikorsky Polytechnic Institute».

Με το Πανεπιστήμιο «Taras Shevchenko National University of Kyiv», στο οποίο λειτουργεί Έδρα Ελληνικών Σπουδών, το ΑΠΘ ανανέωσε πρόσφατα την υφιστάμενη από το 2005 συμφωνία συνεργασίας. Η επικείμενη συνάντηση στοχεύει στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο Ιδρυμάτων, στη διερεύνηση δυνατοτήτων δημιουργίας κοινών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και στην ενίσχυση της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας στην υφιστάμενη Έδρα του Πανεπιστημίου. Με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων λειτουργίας του προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», ο Ομ. Καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Ν. Καζάζης, θα διεξαγάγει επιμορφωτικά σεμινάρια στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών, ενώ θα επιδοθούν τιμητικές υποτροφίες στους αριστούχους φοιτητές Ελληνικών Σπουδών.

Στη συνέχεια ο Πρύτανης του ΑΠΘ θα συναντηθεί με τις πρυτανικές αρχές του National Technical University of Ukraine «Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute», του αρχαιότερου Πολυτεχνείου της Ουκρανίας, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας με το ΑΠΘ σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά θέματα.  

Στην Τιφλίδα ο κύριος Μήτκας θα υπογράψει συμφωνίες ακαδημαϊκής και ερευνητικής συνεργασίας με τα δύο μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας, το Ilia State University και το Κρατικό Πανεπιστήμιο Τιφλίδας «I. Javakhishvili».

Στο πλαίσιο της Προεδρίας του Δικτύου των Πανεπιστημίων των Χωρών της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea Universities Network- BSUN), το ΑΠΘ διοργανώνει (18 και 19 Ιουνίου 2018) τη 13η Σύνοδο των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων του Δικτύου BSUN και το Συνέδριο «UN 2030 Sustainable Development Goals in the Black Sea Region: From Science to Implementation» (http://bsun2018.auth.gr/congress/main).

Η επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που έχει θέσει ο ΟΗΕ προϋποθέτει συνεργασίες και ανάληψη πρωτοβουλιών. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν επιστημονικό χώρο προώθησης γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου για περισσότερους από 100 Πρυτάνεις και ανώτερους υπαλλήλους διοίκησης των Πανεπιστημίων των Χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Παράλληλα, το ΑΠΘ θα πραγματοποιήσει Θερινό Σχολείο, με θέμα τις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις για πρόοδο και ευημερία στις χώρες της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας, εργαστήρια- workshops και άλλες δράσεις.

Το Πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» συστάθηκε το 1994 με στόχο την ίδρυση και ενίσχυση Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών στην Παρευξείνια Ζώνη και τη διασφάλιση των όρων βιωσιμότητάς τους. Ως τώρα, το Πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» έχει προσφέρει την ευκαιρία εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας συνολικά σε περίπου 800 φοιτητές, από 16 Πανεπιστήμια χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης

Το Δίκτυο BSUN (www.bsun.org) ιδρύθηκε το 1998 και περιλαμβάνει 110 Πανεπιστήμια από 12 χώρες: Ελλάδα, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία και Τουρκία. Το ΑΠΘ είναι μέλος του Δικτύου από το 2000.

Μετάβαση στο περιεχόμενο