Αντιπροσωπεία από την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών στο ΑΠΘ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επισκέπτεται αύριο, Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, αντιπροσωπεία από την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (Chinese Academy of Social Sciences – CASS) του Πεκίνου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Επιστημονικής Συνεργασίας που έχουν συνάψει τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών θεωρείται το κορυφαίο ακαδημαϊκό ερευνητικό ίδρυμα της Κίνας στους τομείς των Κοινωνικών Επιστημών και το πλέον σημαντικό κέντρο πανεπιστημιακών ερευνητών και ανώτερων στελεχών της οικονομικής και πολιτικής ελίτ της χώρας. Αποτελεί κύριο συμβουλευτικό όργανο της Κυβέρνησης της Κίνας στη διαμόρφωση πολιτικής σχετικά με θέματα οικονομικής ανάπτυξης, διεθνών σχέσεων και τουρισμού και εποπτεύεται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο (State Council).

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει μακροχρόνια συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία, με συνεχή ροή Καθηγητών από την Ακαδημία προς το ΑΠΘ και αντιστρόφως. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε η Ακαδημία προς το ΑΠΘ, «η Ακαδημία, ως το πλέον σημαντικό think tank της Κίνας, δίνει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με το ΑΠΘ και προσβλέπει στην ενδυνάμωση και επέκταση της Συμφωνίας Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων».

Η 6μελής αντιπροσωπεία της CASS αποτελείται από υψηλόβαθμα μέλη της Ακαδημίας, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητή Cai Fang, επιφανή οικονομολόγο της Κίνας. Στην κινεζική διοικητική ιεραρχία, η θέση του Αντιπροέδρου της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών ισοδυναμεί με τη θέση Αναπληρωτή Υπουργού.

 

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης τα μέλη της Ακαδημίας:

  • Mr. Ma Yuan, Director General, Bureau of Scientific Research Management, CASS
  • Mr. Huang Ping, Director General, Institute of European Studies, CASS
  • Mr. Chen Xin, Research Fellow, Institute of European Studies, CASS
  • Ms. Li Yang, Programme Officer,Bureau of International Cooperation, CASS
  • Ms. Li Yifan, Programme Officer, Bureau of International Cooperation , CASS

 

Αύριο, Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, στις 12.30, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, διοργανώνεται από την Πρυτανεία του Αριστοτελείου συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στο πλαίσιο της Κινεζικής πρωτοβουλίας ‘‘Μία Ζώνη –Ένας δρόμος’’».

 

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Αν. Καθηγητής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, καθώς και οι Πρόεδροι των Τμημάτων Οικονομικών Επιστημών, Καθηγητής Δημήτριος Κουσενίδης, Πολιτικών Επιστημών, Aν. Καθηγητής Άρης Στυλιανού, Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Αν. Καθηγητής Γεώργιος Τσουρβάκας.

 

Στη συζήτηση, πλέον των μελών της κινεζικής αντιπροσωπείας,  θα συμμετάσχουν με παρουσιάσεις τα ακόλουθα μέλη του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών: Κοσμήτορας, Αν. Καθηγητής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Καθηγήτρια Περσεφόνη Τσαλίκη, Αν. Καθηγήτρια Στέλλα Κωστοπούλου και ο Επίκ. Καθηγητής Χρήστος Ζηκόπουλος. Τη συζήτηση θα συντονίσει η κα Στ. Κωστοπούλου, που είναι η Υπεύθυνη εκ μέρους του ΑΠΘ για τη Συμφωνία Επιστημονικής Συνεργασίας με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, καθώς επίσης και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Κέντρου Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού-ΑΠΘ.

 

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Κέντρο Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού ιδρύθηκε στο ΑΠΘ τον Αύγουστο του 2017, με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού.

 

Με πρόταση του Κέντρου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Τουρισμού, πρόκειται να διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου 2018, η 8η Διεθνής Συνάντηση του Τουρισμού στον Δρόμο του Μεταξιού, που αποτελεί κορυφαία εκδήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο