Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ αναδεικνύει τη σημασία της αυτοδιαχείρισης για τις συλλογικές και τις κοινωνικές ανάγκες

Αφιερωμένη στην αυτοδιαχείριση είναι η συνάντηση διαλόγου που διοργανώνουν το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας με θέμα «Η αξία της αυτοδιαχείρισης: ιδέες και πρακτικές».

 

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 31 Αυγούστου έως την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018, στη Ραψάνη της Λάρισας.

 

Στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης είναι η ανάδειξη της σημασίας της αυτοδιαχείρισης ως μέσου απάντησης σε συλλογικές και κοινωνικές ανάγκες.

 

Ειδικότερα, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας τοποθετεί στο επίκεντρο της δράσης του την αξιοποίηση των αρχών της αυτοοργάνωσης και της αλληλοβοήθειας. Έχοντας πολυετή εμπειρία στην υποστήριξη ομάδων ή πρωτοβουλιών πολιτών που επιθυμούν να καλύψουν ανάγκες και να αντιμετωπίσουν συλλογικά τα κοινά τους ζητήματα στον χώρο της Υγείας, το Πρόγραμμα επιδιώκει πλέον να διευρύνει την αλληλεπίδραση με εγχειρήματα που εμπνέονται από τις αξίες της δημοκρατικής συμμετοχής, της αυτοοργάνωσης και του κοινοτικού πνεύματος. Μάλιστα, αξιόλογα παραδείγματα διαφορετικής συλλογικής οργάνωσης έχουν να επιδείξουν τα πεδία της υγείας, της εργασίας, της εκπαίδευσης, της πρωτογενούς παραγωγής, του αλληλέγγυου εμπορίου και του αθλητισμού.

 

Στη συνάντηση διαλόγου μέλη εγχειρημάτων, της επιστημονικής κοινότητας αλλά και ενδιαφερόμενοι πολίτες θα ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες για τις πρακτικές αλλά και τις προκλήσεις της αυτοδιαχείρισης και θα αναζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται η  αυτοδιαχείριση, η κοινοτική οικονομική ανάπτυξη, η τοπικοποίηση, η αποανάπτυξη και η αλληλοβοήθεια.

 

 

Μέσα από τον διάλογο επιδιώκεται ακόμα:

 

α) Η γνωριμία της τοπικής κοινότητας με κοινωνικά εγχειρήματα.

 

β) Η ανάπτυξη διαλόγου με άλλα εγχειρήματα ή πολίτες που θα προσκληθούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες της συνάντησης διαλόγου.

 

γ) Η περαιτέρω κατανόηση των εργαζομένων και των μελών του Προγράμματος για τις πρακτικές αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης ως τρόπων κάλυψης κοινωνικών αναγκών.

 

 

Η συνάντηση είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο/η και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

 

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στον σύνδεσμο: https://www.eventbrite.co.uk/e/48638367667

 

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας:

Ιστοσελίδα: www.selfhelp.gr

Facebook: https://www.facebook.com/selfhelpgr/ 

Ξενώνας Ραψάνης: www.xenonasrapsanis.gr 

Facebook Ξενώνα Ραψάνης: https://www.facebook.com/xenonasrapsanis/  

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο