Κύκλος Διαλέξεων: Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΗΜΕΡΑ, 1η Διάλεξη: Ζαχαρίας Σκούρας «Οι αντιλήψεις του Αριστοτέλη για τη Ζωή και οι προεκτάσεις στο σήμερα»

Το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, επιθυμώντας να κάνουν γνωστό το Αριστοτελικό έργο στο ευρύ κοινό, διοργανώνουν μία σειρά διαλέξεων με τη συμμετοχή καταξιωμένων μελετητών, από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Η διοργάνωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με στόχο την προώθηση δράσεων πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και ερευνητικού περιεχομένου, προς όφελος όχι μόνον της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.

Ο Αριστοτέλης, ο Μακεδόνας φιλόσοφος από τα Στάγειρα της Χαλκιδικής (384-322), ασκεί επί 2400 χρόνια μία μοναδική επίδραση στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος. Με το έργο του έχει βάλει τη σφραγίδα του στον Ελληνιστικό και Ελληνορωμαϊκό κόσμο, στη Βυζαντινή λόγια παράδοση, στους Άραβες, στη διανόηση της Μεσαιωνικής Ευρώπης, και η επίδρασή του συνεχίζεται στην πνευματική ζωή του σύγχρονου Δυτικού πολιτισμού. Οι πραγματείες του απλώνονται σ’ ένα εκπληκτικό εύρος θεμάτων, που καλύπτει όλους τους κλάδους της Φιλοσοφίας και επεκτείνεται με έναν τρόπο εντυπωσιακό και σε όλους τους βασικούς τομείς των επιστημών. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο αξίζει να μελετηθεί στο σύνολό του όχι μόνον για τη μακροχρόνια επίδρασή του στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης, αλλά και για τις προοπτικές που ανοίγει για μια βαθύτερη κατανόηση των ιδεών και των προβλημάτων της εποχής μας.

Συντονίστρια της ενότητας:

Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, Α.Π.Θ.

Γενική εισήγηση: Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του Α.Π.Θ., Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Α.Π.Θ.

1η Διάλεξη: Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, 19:00 – 21:00  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΩΡΙΣ ΣΑΛΤΙΕΛ Μ2)

Ζαχαρίας Σκούρας, Καθηγητής Γενετικής, Α.Π.Θ., Γεν. Γραμματέας του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ.

«Οι αντιλήψεις του Αριστοτέλη για τη Ζωή και οι προεκτάσεις στο σήμερα»

Πρόγραμμα κύκλου διαλέξεων: http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2248

Μετάβαση στο περιεχόμενο