«Με ήχο χαρακτηριστικό», Συναυλία των Συνόλων Μουσικής Δωματίου, με τη συμμετοχή των Συνόλων Πειραματικής & Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

 

Ένα μουσικό ταξίδι με «όχημα» έργα μουσικής δωματίου διάσημων συνθετών από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, σε συνδυασμούς που περιλαμβάνουν φωνή, φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, κόρνο, τρομπέτα, κιθάρα και πιάνο, θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό που θα βρεθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019, στις 20.00.

Ειδικότερα, πρόκειται για τη συναυλία με τίτλο «Με ήχο χαρακτηριστικό» που θα δώσουν τα Σύνολα Μουσικής Δωματίου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ) του ΑΠΘ.

Η συναυλία  εντάσσεται στις «Βραδιές Τέχνης στο ΑΠΘ», έναν θεσμό που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017, με στόχο να φέρει τα μέλη του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας, αλλά και το κοινό της πόλης, πιο κοντά στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Στη μουσική δωματίου οι συνθέτες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να εμπιστεύονται τις πιο προσωπικές και ενδόμυχες μουσικές τους σκέψεις σε έργα με ευρηματική εκφραστικότητα. Στη συναυλία θα εκτελεστούν έργα μουσικής δωματίου των Franz Schubert, Robert Schumann, Antonin Dvorak, Gioachinno Rossini, Johannes Brahms, Gabriel Faure, Claude Debussy, Mario Castelnuovo-Tedesco, καθώς και του Victor Carbajo.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν επίσης τα Σύνολα Πειραματικής & Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής (σ.π.Α.Μ.) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, με μικρές παρεμβάσεις πριν και μετά τη συναυλία, καθώς και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Πιο συγκεκριμένα, θα ακουστούν πρωτότυπες υλοποιήσεις συνθέσεων από μέλη των συνόλων σε διάφορα σημεία του χώρου, ενώ στο φουαγιέ θα εκτίθενται παρτιτούρες που μπορούν να ερμηνευτούν και από μέλη του κοινού, χωρίς να απαιτούνται ειδικές μουσικές γνώσεις.

 

Σύνολα Μουσικής Δωματίου ΤΜΣ του ΑΠΘ

Στα Σύνολα Μουσικής Δωματίου συμμετέχουν φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ που έχουν δηλώσει τα ομώνυμα μαθήματα (4 εξαμήνων). Στόχος της συμμετοχής είναι η πρακτική εξερεύνηση της συλλογικής διάστασης της ερμηνείας της κλασικής μουσικής. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει μουσική για μικρά σύνολα από την εποχή του Μπαρόκ έως τον 21ο αιώνα. Η εμβάθυνση που επιχειρείται αφορά διαφορετικές (αισθητικές και πρακτικές) παραμέτρους της μουσικής ερμηνείας: τι σημαίνει η ομαδική ερμηνεία σε κάθε εποχή και πώς αυτή μπορεί να παραμείνει σήμερα φρέσκια και με νόημα.

 

Σύνολα Πειραματικής & Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής ΤΜΣ του ΑΠΘ

Τα Σύνολα Πειραματικής & Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ ξεκίνησαν να λειτουργούν επίσημα το 2017, στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Σπουδών του ΤΜΣ και ως απόρροια πολυάριθμων άτυπων συνόλων που προέκυψαν την τελευταία δεκαετία από τα μαθήματα Πειραματικής Μουσικής, Κριτικής Αισθητικής και Αυτοσχεδιασμού. Η σύσταση των συνόλων μεταβάλλεται ανά εξάμηνο και αποτελείται από διακριτές ομάδες που δουλεύουν μαζί και ξεχωριστά, ερμηνεύοντας σύγχρονο και ιστορικό ρεπερτόριο συνθέσεων ανοιχτής φόρμας και αναπτύσσοντας τις δικές τους πρωτότυπες δράσεις και συνθέσεις.

 

Στα Σύνολα Μουσικής Δωματίου της περιόδου Οκτώβριος 2018-Ιανουάριος 2019 συμμετέχουν οι:

Μαρία Βαφειάδου, φωνή

Γαλάτεια Δασκαλάκη, πιάνο

Ορέστης Θρασυβουλίδης, φλάουτο

Χριστίνα Κατίδου, πιάνο

Χαρά Κοτσακιαχίδου, πιάνο

Σοφία Λιολιοπούλου, φλάουτο

Εύα Ματσίγκου, φλάουτο

Βαγγέλης Μεντεσόπουλος, τρομπέτα

Ανδρέας Παπακώστας-Σμύρης, φλάουτο

Αλέξανδρος Παπαγεωργόπουλος, κλαρινέτο

Τηλέμαχος Ρουδνικλής, κιθάρα

Νεφέλη Σάνη, πιάνο

Χρήστος Συγκούνης, πιάνο

Έλενα Τζήκα, φωνή

Φανή Καμπούρη, πιάνο

Ιφιγένεια Μιχαλέρη, πιάνο

Καλλιόπη Χατζηπαυλίδου, φωνή

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια, συντονισμός: Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Κώστας Χάρδας.

 

Στα Σύνολα Πειραματικής & Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής της περιόδου Οκτώβριος 2018 – Ιανουάριος 2019 συμμετέχουν οι:

Μαρία Ανδρεάδου

Ηλίας Βουλγαράκης

Ορέστης Κουκούσης

Κατερίνα Μίγγα – Γκαγκοπούλου

Εύη Μακατουνάκη

Γεωργία Μαργαρίτου

Εύα Ματσίγκου

Νεφέλη Σάνη

Μυρτώ Σιώχου

Δανάη Στεφάνου

Δημήτρης Χατζηνικολάκης

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια, συντονισμός: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Δανάη Στεφάνου.

Για την παρακολούθηση της συναυλίας απαιτείται η επίδειξη πρόσκλησης δωρεάν εισόδου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τις προσκλήσεις δωρεάν εισόδου από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ (τηλ. 2310 991334, 991313, pr@auth.gr), από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 και ώρες 9.00-14.00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο