Επιστημονική Ημερίδα: “Η λόγια (έντεχνη) μουσική δημιουργία των Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών στα Βαλκάνια”

Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα “Η λόγια (έντεχνη) μουσική δημιουργία των Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών στα Βαλκάνια” την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 και ώρες 3-8 μμ στις εγκαταστάσεις του Τμήματος στην Πανεπιστημιούπολη της Θέρμης Θεσσαλονίκης.

Ομιλητές θα είναι οι:

  • Θωμάς Ταμβάκος, ιδρυτής του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών,
  • Θανάσης Τρικούπης, πιανίστας, μουσικολόγος και μεταδιδάκτορας του ΕΚΠΑ,
  • Γιώργος Σκαλλιέρος, αναπληρωτής καθηγητής του ΤΜΣ-ΑΠΘ και
  • Άρης Μπαζμαδέλης, υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης, των Συλλογών και των Αρχείων του ΤΜΣ-ΑΠΘ.

Στην Επιστημονική Ημερίδα θα συμμετέχουν επίσης το Μουσικό Εργαστήρι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών υπό τη διεύθυνσης της Εριφύλης Δαμιανού, διδάσκουσας του Τμήματος και οι πιανίστες Άγγελος Ποιμενίδης και Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος. Θα ερμηνευθούν έργα των Boris Papandopulo, Dinu Lipatti, Ion Hartulari, Βασιλείου Θεοφάνους, Grigore Ventura, Ioan Procopiu, Dimitrie Voreas, Marie Taban Chefaliady και Calliope Zographos. Τα έργα προέρχονται από το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου και παρουσιάζονται σε Α’ εκτέλεση.

Παράλληλα, σε μικρή έκθεση στους χώρους του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, θα παρουσιαστεί υλικό σχετικό με τη συνθετική δημιουργία Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών των Βαλκανίων. Το υλικό που θα εκτεθεί προέρχεται κυρίως από τη συλλογή του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου.

Την οργάνωση της Επιστημονικής Ημερίδας έχουν αναλάβει οι Σοφία Τσοπάνη, Γιώργος Σακαλλιέρος και Άρης Μπαζμαδέλης με τη στήριξη της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της Ημερίδας θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο