Ημερίδα: Διδακτική προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου της Πολιτικής Παιδείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τη διδακτική προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου της Πολιτικής Παιδείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, επιδιώκοντας την ανάπτυξη νέων εργαλείων διδασκαλίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έδωσε κατά το χειμερινό ακαδημαϊκό εξάμηνο, στους φοιτητές του στο πλαίσιο του μαθήματος «Διδακτική της Πολιτικής Παιδείας», τις κατάλληλες κατευθύνσεις και τα διδακτικά εργαλεία, ώστε να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να αναπτύξουν το διδακτικό υλικό με σύγχρονες μεθόδους. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, οι φοιτητές πραγματοποίησαν διδακτική παρέμβαση με βάση το υλικό που αναπτύχθηκε, σε 19 τμήματα της Β’ Λυκείου σε Λύκεια της Καλαμαριάς. Η δράση έλαβε χώρα με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς.

Οι φοιτητές, επιδιώκοντας την ενεργό συμμετοχή του μαθητή, προσέγγισαν διδακτικά το σχολικό βιβλίο της Β’ Λυκείου (Σύγχρονος Κόσμος, Πολίτης και Δημοκρατία) μέσω της οργάνωσης εργαστηρίων αλλά και της αξιοποίησης άλλων διδακτικών εργαλείων, όπως: moderating (συντονισμός), μέθοδος «project», ομάδες μαθητών (team-based learning), χρήση «poster», έρευνα σεναρίου και τέλος αξιολόγηση αποτελεσμάτων.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας σεναρίου, όπως και η πρότυπη παρουσίαση του μαθήματος από τους φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Επιπρόσθετα, μαθητές που παρακολούθησαν τη διδακτική παρέμβαση των φοιτητών θα παρουσιάσουν την δική τους δουλειά και θα μιλήσουν για την εμπειρία τους.

Έχει ήδη προγραμματιστεί νέα διδακτική παρέμβαση των φοιτητών του Τμήματος τον Απρίλιο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της σχετικής έγκρισης της πρακτικής άσκησής τους στα Λύκεια της Κεντρικής Μακεδονίας, με αντικείμενο τα κριτήρια επιλογής ψήφου, με την ευκαιρία των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν την παρούσα χρονιά το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος, Πολίτης και Δημοκρατία» της Β΄ Λυκείου μπορούν να επικοινωνήσουν με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ώστε να προγραμματιστεί η διδακτική παρέμβαση (πρόκειται για 1 διδακτική ώρα ανάπτυξης του θέματος από φοιτητή και 1 διδακτική ώρα εργαστηρίου σχετικά).

Η επιμορφωτική εκδήλωση, που είναι ανοιχτή για το κοινό, απευθύνεται κυρίως στους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διδάσκουν Κοινωνικές Επιστήμες, καθώς και στους φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο