Θερινό Σχολείο με τίτλο «Εμπειρική Έρευνα της Ελληνικής Κουλτούρας»

Στις 8-14/7/2019 οργανώνεται  Θερινό Σχολείο με τίτλο «Εμπειρική Έρευνα της Ελληνικής Κουλτούρας» από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ (Εγνατίας 46)

Η βαθιά κουλτούρα αφορά στην άυλη μορφή του πολιτισμού, τις συμπεριφορές, τις νοοτροπίες και τα συναισθήματα που εκφράζουμε στην κοινωνική μας και την εσωτερική μας ζωή, τα οποία δεν είναι αποτυπωμένα και εμπρόθετα. Το θερινό σχολείο σκοπό έχει την εκπαίδευση των σπουδαστών του σε τεχνικές ανίχνευσης, αποτύπωσης, και ερμηνείας αυτών των άυλων μορφών νόησης της πραγματικότητας σε όρους και δομές 'πολιτισμικών προτύπων'. Ως εκ τούτου, οι σπουδαστές του θερινού σχολείου θα έρθουν σε επαφή με μία σειρά πρωτότυπων και δοκιμασμένων μεθοδολογιών που θα τους επιτρέψουν να διερευνήσουν πολιτισμικά συστήματα κατά το δοκούν: από τα πολιτισμικά πρότυπα μίας χώρας, έως τα πολιτισμικά πρότυπα μιας πυρηνικής κοινωνικής ομάδας, και από τα πολιτισμικά πρότυπα ενός καλλιτεχνικού ρεύματος, μέχρι τα πολιτισμικά πρότυπα ενός κοινωνικού κινήματος.     

Το θερινό σχολείο στόχο έχει να φέρει τους σπουδαστές του σε επαφή με το 'Ισχυρό Πρόγραμμα στην Πολιτισμική Κοινωνιολογία' έτσι όπως αυτό αναπτύχθηκε από το Center for Cultural Sociology του Πανεπιστημίου του Yale και τεκμηριώθηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τα πολιτισμικά πρότυπα της σύγχρονης Ελλάδας στο βιβλίο M. Marangudakis with Th. Chadjipadelis. (2019). The Greek Crisis and its Cultural Origins. New York: Palgrave-Macmillan που εκδίδεται στην σειρά Cultural Sociology του εκδοτικού οίκου με γενικό επιμελητή της σειράς τον Jeffrey Alexander – ιδρυτού του Ισχυρού Προγράμματος. Καθώς το βιβλίο, η μεθοδολογία του, και τα αποτελέσματά του ήδη θεωρούνται από τους κριτές του "state of the art" σκοπός του θερινού σχολείου είναι η μετάδοση της γνώσης και των μεθόδων σε Έλληνες σπουδαστές με στόχο τη δημιουργία μιας πνευματικής "μαγιάς" ως εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτισμικών ερευνών στην Ελλάδα.

Η γλώσσα του θερινού σχολείου είναι η ελληνική

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε  όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την προβληματική γύρω από την κουλτούρα και την έρευνά της, είτε είναι μέλη ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, διεθνών οργανισμών, ή καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για τη διερεύνηση και ανάλυση της κουλτούρας. Πιο συγκεκριμένα, οι επιμέρους ομάδες ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, καθώς και καλλιτέχνες οι οποίοι επιθυμούν να εμβαθύνουν σε θέματα και πεδία έρευνας σχετικά με την ανίχνευση και το νόημα της κουλτούρας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο