Στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας το «Δεινοθήριο της Λέσβου»

Mε αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου, το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Α.Μ.Φ.Ι.Θ.) φιλοξενεί στον δικό του χώρο, στην Προβλήτα Α, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), την περιοδική έκθεση με τίτλο «Το Δεινοθήριο της Λέσβου», που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η Έκθεση ξεκινά τη λειτουργία της σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 17.00, ενώ αύριο Σάββατο 18 Μαΐου 2019, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θα πραγματοποιηθούν επιστημονικές περιηγήσεις στις 15.00, 18.00 και 20.00.

Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας μεγαλύτερης των 18,5 εκατομμυρίων ετών, γεγονός που καθιστά την ανακάλυψη πολύ σημαντική. Στην έκθεση παρουσιάζονται τεκμήρια παλαιοντολογικών ανασκαφών στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που ανασυνθέτουν την εικόνα του παλαιο-περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκει το Δεινοθήριο. Ειδικότερα, παρουσιάζονται τα φυτά και τα σπονδυλωτά ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στη Λέσβο την εποχή εκείνη. Τους επισκέπτες εντυπωσιάζει το μεγάλο πρόπλασμα του Δεινοθηρίου σε φυσικές διαστάσεις, με κίνηση και ήχο, και οι απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων. H Έκθεση πλαισιώνεται από ενημερωτικό υλικό, καθώς και από προβολή ηλεκτρονικού υλικού.

Το Δεινοθήριο της Λέσβου ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στο χωριό Γαβαθάς της Λέσβου. Ειδικότερα, βρέθηκαν η κάτω γνάθος με τα δόντια και τα οστά που συνέδεαν αυτήν με το κρανίο του ζώου. Το εύρημα βρισκόταν μέσα σε λιμναία ιζήματα τα οποία σκεπάστηκαν από ηφαιστειακά στρώματα που περιέχουν απολιθωμένους κορμούς δέντρων. Το εύρημα μελετήθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ, Γεώργιο Κουφό, ο οποίος συμπέρανε πως ανήκει σε προβοσκιδωτό, δηλαδή σε ζώο της ομάδας που περιλαμβάνει και τους σημερινούς ελέφαντες, και συγκεκριμένα στην οικογένεια των Δεινοθηρίων. Ανήκει στις πρώιμες μορφές των δεινοθηρίων, που επιστημονικά ταξινομούνται στο εξαφανισμένο γένος Προδεινοθήριο. Το Προδεινοθήριο του Γαβαθά ανήκει στους πρώτους μετανάστες του γένους που έφθασαν από την Αφρική όταν οι δύο ήπειροι, Ευρώπη και Ασία, ενώθηκαν πριν από περίπου 18-19 εκατ. χρόνια. Πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και έφτασε μέχρι τη Δυτική Ευρώπη, όπου το συναντάται ήδη στα 18 εκατ. χρόνια.

Η ανακάλυψη του απολιθώματος του Προδεινοθηρίου στον Γαβαθά της Λέσβου είναι επίσης πολύ σημαντική επειδή:

  • η ύπαρξη του απολιθώματος σε ιζήματα κάτω από τα πρώτα ηφαιστειακά πετρώματα της Δυτικής Λέσβου υποδηλώνει ότι το ζώο ήταν ένας από τους κατοίκους του υποτροπικού δάσους που υπήρχε στη Λέσβο πριν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που το απολίθωσαν,
  • με το εύρημα αυτό αποδεικνύεται η μετακίνηση των Δεινοθηρίων από τον χώρο προέλευσής τους, την Αφρική, προς την Ευρώπη μέσω Μικράς Ασίας -Ελλάδας, πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια.

 

Ωράριο λειτουργίας της Έκθεσης:

Καθημερινές: 17.00 – 21.00 και Σαββατοκύριακο: 13.00 – 21.00

 

Υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης και εκτός ωραρίου λειτουργίας, μετά από επικοινωνία στο forest.exhibition@gmail.com.

Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Επιστημονική ενημέρωση για την Έκθεση, καθώς και περισσότερες πληροφορίες: forest.exhibition@gmail.com (Δρ. Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας, Κατερίνα Βασιλειάδου).

 

Τα εγκαίνια  της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 28 Μαΐου 2019, στις 19.00, κατά την τελετή παράδοσης των εγκαταστάσεων του Α.Μ.Φ.Ι.Θ. από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στην τελετή παράδοσης θα παραστούν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

 

 

 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums- ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο