Implementation challenges in eHealth Interoperability, 1st eHAction Interoperability Workshop for Hospital CΙOs and CΕOs

Η Ε.Ε. στοχεύοντας στον συντονισμό των υπουργείων υγείας των κρατών μελών σε θέματα ηλεκτρονικής υγείας τα οποία καλύπτουν τις έννοιες της διακυβέρνησης, της στρατηγικής και των επιχειρησιακών υποδομών, έχει θεσμοθετήσει τη λειτουργία του ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρονικής υγείας (eHealthNetwork). Το eHN έχει δημιουργήσει ένα μηχανισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την διασφάλιση μιας κοινής πολιτικής διακυβέρνησης σε θέματα ηλεκτρονικής υγείας στην Ε.Ε., με σκοπό την ενσωμάτωση στις πολιτικές υγείας των αναγκαίων συναφών δράσεων με σκοπό να καλυφθούν οι αναγκαίες στρατηγικές και στόχοι της Ε.Ε.

Ο στόχος του έργου της Κοινής Δράσης eHAction είναι να δρα προπαρασκευαστικά στις αποφάσεις του eHN. Για το σκοπό αυτό το έργο θα ετοιμάσει μια σειρά οδηγιών και προτάσεων προς το eHN που αναφέρονται στο Multi-AnnualWorkPlan (MWP) 2018-2021, το οποίο και έχει εγκριθεί από το eHN.

1st eHAction Interoperability Workshop for Hospital CΙOs and CΕOs

Πρόκειται για ένα διήμερο workshop, το οποίο θα ασχοληθεί με τη διαλειτουργικότητα στο χώρο της υγείας, εστιάζοντας στους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης και με τη συμμετοχή βασικών εμπειρογνωμόνων από ευρωπαϊκά νοσοκομεία που ασχολούνται με τις πραγματικές διαλειτουργικές προκλήσεις.

Ο πρώτος στόχος είναι να συζητηθούν πρακτικές προσεγγίσεις για την επίλυση των ζητημάτων διαλειτουργικότητας και για την κατανόηση των προκλήσεων ασφάλειας στο ψηφιακό οικοσύστημα των φορέων υγειονομικής περίθαλψης. Τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν περιλαμβάνουν τη διάθεση διαλειτουργικών λύσεων στο νοσοκομείο δηλαδή με άλλα λόγια τη διαλειτουργικότητα στην πράξη. Εκτός από τη δημιουργία ενός φόρουμ για συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών στους παραπάνω τομείς, το workshop θα υποστηρίξει τον στόχο του έργου eHAction για την παροχή ενός πρακτικού οδηγού για τα στελέχη πληροφορικής και άλλα μέλη του προσωπικού των ευρωπαϊκών νοσοκομείων σχετικά με τον αποτελεσματικό τρόπο να διαχειριστούν τις προκλήσεις διαλειτουργικότητας.

Ένας δεύτερος στόχος του είναι να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, με επίκεντρο τον εντοπισμό τομέων προτεραιότητας ασφάλειας για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης (HCP) που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις κοινές προσπάθειες στην ΕΕ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο