Με τους φετινούς υποτρόφους του Προγράμματος «Ιάσων» συναντήθηκε ο Πρύτανης του ΑΠΘ

Με τους υποτρόφους σπουδαστές των Θερινών Μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Προγράμματος «Ιάσων» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συναντήθηκε ο Πρύτανης του ΑΠΘ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, χθες, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξάντερ Σερμπακόφ, η Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Τζουλιάνα Γαϊφουτντίνοβα, ο Ακόλουθος του Προξενείου Ιβάν Πίμενοβ, ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Υπεύθυνος του Προγράμματος «Ιάσων», Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Ν. Καζάζης, η Επιστημονική Συντονίστρια του Προγράμματος «Ιάσων», Ομότιμη Καθηγήτρια του ΑΠΘ Άρτεμις-Νίκη Ξανθοπούλου-Κυριακού, και ο διδάσκων της ρωσικής γλώσσας στο ΑΠΘ και γραμματέας του Προγράμματος «Ιάσων», Δημήτρης Φωτιάδης.

 

Δεκαπέντε αριστούχοι φοιτητές και φοιτήτριες από τρία Πανεπιστήμια της Ρωσίας και ένα Πανεπιστήμιο της Ουκρανίας παρακολούθησαν φέτος εντατικά μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, από τις 19 Αυγούστου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 2019. Παράλληλα, γνώρισαν τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς το πρότυπο ολοκληρωμένο Πρόγραμμα «Ιάσων» περιλαμβάνει, πλην των γλωσσικών μαθημάτων, και έναν κύκλο ακαδημαϊκών διαλέξεων, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, γνωριμία με λαϊκούς χορούς, εκπαιδευτικές εκδρομές στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Μακεδονία.

 

Οι φοιτητές προέρχονται από τα Πανεπιστήμια: «M. Lomonosov» State University of Moscow (Ρωσία), «MGIMO» Moscow State Institute of International Relationships (Ρωσία), «Kuban» State University of Krasnodar (Ρωσία), «T. Shevchenko» National University of Kiev (Ουκρανία).

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι υπότροφοι του προγράμματος παρουσίασαν σε άπταιστα ελληνικά τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από τα οποία προέρχονται και εξέφρασαν τη βαθιά τους ικανοποίηση για την πολύτιμη εμπειρία που βίωσαν κατά το διάστημα της παραμονής τους στη χώρα μας.

 

«Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια για τον τρόπο με τον οποίο μιλάτε την ελληνική γλώσσα, γιατί αυτό αποδεικνύει το πόσο την έχετε αγαπήσει. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς να βλέπουμε νέους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τη γλώσσα μας με λέξεις και φράσεις που σηματοδοτούν πολλαπλά μηνύματα» δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, απευθυνόμενος στους δεκαπέντε αριστούχους φοιτητές, ενώ σχετικά με το πρόγραμμα ανέφερε: «Ως νέες πρυτανικές αρχές πιστεύουμε στο σημαντικό έργο που επιτελεί το πρόγραμμα “Ιάσων” και θα το ενισχύσουμε όπου χρειαστεί».

 

Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξάντερ Σερμπακόφ υπογράμμισε τη σημασία του Προγράμματος «Ιάσων» για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας και εξέφρασε την πρόθεση του Προξενείου να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία του με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Ο υπεύθυνος του Προγράμματος «Ιάσων», Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Ν. Καζάζης, ανέφερε ότι μέσω του προγράμματος έχουν δοθεί από το 1994 έως σήμερα 850 συνολικά υποτροφίες, μέσω των οποίων πολλοί νέοι άνθρωποι γνώρισαν από κοντά τον ελληνικό πολιτισμό.

 

Η Επιστημονική Συντονίστρια του Προγράμματος «Ιάσων», Ομότιμη Καθηγήτρια του ΑΠΘ Άρτεμις-Νίκη Ξανθοπούλου-Κυριακού, συνεχάρη τα παιδιά για την ολοκλήρωση του προγράμματος και αναφέρθηκε στην πολύτιμη εμπειρία που αποκομίζουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα μας.

 

Το Πρόγραμμα «Ιάσων» συστάθηκε το 1994 με στόχο την ίδρυση και ενίσχυση Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών στην Παρευξείνια Ζώνη και τη διασφάλιση των όρων βιωσιμότητάς τους. Τελεί υπό την αιγίδα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του εκάστοτε Πρύτανη. Υλοποιείται από ομάδα Καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον Ομότιμο Καθηγητή του ΑΠΘ Ιωάννη Ν. Καζάζη και συντονίστρια την Ομότιμη Καθηγήτρια του ΑΠΘ Άρτεμις-Νίκη Ξανθοπούλου-Κυριακού.

 

Σήμερα το ΑΠΘ στηρίζει τις ελληνικές σπουδές σε 16 Πανεπιστήμια της Παρευξείνιας Περιοχής. Παράλληλα με την ίδρυση ή την ενίσχυση Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών, το ΑΠΘ συμβάλλει στη σύσταση ή τον εμπλουτισμό Βιβλιοθηκών Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Ελληνικών Σπουδών, παρέχει ένα δίκτυο υποτροφιών για διδάσκοντες και διδασκομένους, διεξάγει εκπαιδευτικά σεμινάρια, μεταφραστικά εργαστήρια και παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη, προσαρμοσμένη στη φυσιογνωμία του κάθε Τμήματος.

 

Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα «Ιάσων» έχει προσφέρει την ευκαιρία εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας συνολικά σε περίπου 850 φοιτητές, από 16 Πανεπιστήμια χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης.

 

 

Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΣΝΕΓ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσφέρει μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς και ομογενείς από το 1970 και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Φιλοσοφικής Σχολής.

 

Εκτός των κανονικών προγραμμάτων του, προσφέρει μαθήματα για ειδικούς σκοπούς, καθώς και σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και εκπαιδευτικά προγράμματα συνεργασίας με φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού. Διοργανώνει εξετάσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού επάρκειας στην ελληνική γλώσσα, απαραίτητο δικαιολογητικό για την εισαγωγή των αλλοδαπών στην ανώτατη εκπαίδευση. Το διδακτικό προσωπικό του Σχολείου διαθέτει πολυετή διδακτική εμπειρία και παρουσιάζει αξιόλογο συγγραφικό έργο.

 

Το Σχολείο δεν εξαντλεί τον ρόλο του στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, αλλά δίνει έμφαση και σε διάφορες δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Φιλοξενεί εκατοντάδες σπουδαστές απ’ όλο τον κόσμο, δημιουργώντας, έτσι, έναν χώρο πολυπολιτισμικής συνύπαρξης. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι σπουδαστές εξοικειώνονται με την ελληνική πραγματικότητα και έχουν την ευκαιρία να ζήσουν στη ζωντανή και ζεστή ατμόσφαιρα που τους προσφέρει η σύγχρονη Θεσσαλονίκη.

 

Επισυνάπτεται φωτογραφία από τη συνάντηση.

 

Φωτογραφία

(Μπροστά) Η Επιστημονική Συντονίστρια του Προγράμματος «Ιάσων», Ομότιμη Καθηγήτρια του ΑΠΘ Άρτεμις-Νίκη Ξανθοπούλου-Κυριακού, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξάντερ Σερμπακόφ, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Υπεύθυνος του Προγράμματος «Ιάσων», Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Ν. Καζάζης.

(Πίσω) Ο διδάσκων της ρωσικής γλώσσας στο ΑΠΘ και γραμματέας του Προγράμματος «Ιάσων», Δημήτρης Φωτιάδης, η Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Τζουλιάνα Γαϊφουτντίνοβα, ο Ακόλουθος του Προξενείου Ιβάν Πίμενοβ και οι υπότροφοι φοιτητές και φοιτήτριες.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο