Προς Δόξαν της Ανθρώπινης Φωνής

Ένας διεθνούς φήμης Βαρύτονος και ένας Καθηγητής Βιολογίας προσεγγίζουν τις εκφάνσεις της ανθρώπινης φωνής.

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19.00
στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

Η συνομιλία ανάμεσα στον βαρύτονο κι Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ, Σπύρο Σακκά και τον Καθηγητή Γενετικής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Ζαχαρία Σκούρα, θα αναδείξει τις διαφορετικές διαστάσεις του πρωταρχικότερου μουσικού οργάνου, της ανθρώπινης φωνής, προσεγγίζοντάς την ο καθένας από την οπτική του, τόσο ως ταλέντο και φυσικό χάρισμα όσο και ως μία δεξιότητα που μπορεί να αναπτυχθεί. Το διάλογο θα συντονίσει ο τέως Αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Βιομηχανικής Πολιτικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Νίκος Βαρσακέλης.

Προλογίζει ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου.

Με την Υποστήριξη της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Α.Π.Θ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Σπύρος Σακκάς
Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Mozarteum του Salzburg. Είναι παγκοσμίως γνωστός και αγαπητός για τις ξεχωριστές και επιτυχημένες πρωτοποριακές ερμηνείες του σε όλα τα είδη της φωνητικής και τραγουδιστικής μουσικής έκφρασης, συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα μουσικά κέντρα του κόσμου, σε διεθνή φεστιβάλ, όπερες και συναυλίες ερμηνεύοντας το τραγούδι σε όλες τις μορφές του (Lied, όπερα, σύγχρονο). Διέπρεψε ιδιαίτερα στο γερμανικό Lied όπου έχει τραγουδήσει σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος όλων των έργων των μεγάλων συνθετών του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα καθώς και τα σημαντικότερα έργα στο έντεχνο τραγούδι του υπόλοιπου δυτικού πολιτισμού συµπεριλαµβανοµένης της Αμερικής. Έχει τραγουδήσει µε τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου όπως Philharmonia, B.B.C, London Symphony, Mozarteum and Camerata Academica (SALZBURG,) B.R Symphony (München), Nouvelle Orch. Philharmonique, Toscanini Orch. Boston Orch. New York, e.t. και µαέστρους όπως, R. Kempe, J. Keilberth, R. Kubelik, J. Metha, P. Eotvos, M. Janovsky, E.P. Salonen, M. Tabachnik. Δίδαξε φωνητική αγωγή και φιλοσοφία του ανθρώπινου ήχου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1994–2002). Επίσης, στο «Καθολικό Πανεπιστήμιο» Washington DC (1973-1977), στο Πανεπιστήμιο «Παραστατικών Τεχνών» της Φιλαδέλφειας (1977-1991) και στα Πανεπιστήμια της Βοστώνης και στο Salt Lake City (ΗΠΑ). Ίδρυσε το Κέντρο Φωνητικής Τέχνης που έχει παρουσιάσει πολλές μουσικοθεατρικές παραγωγές και ερευνητικά προγράμματα στον ποιητικό και θεατρικό λόγο παγκοσμίως.
Ο Σπύρος Σακκάς είναι επίτιμος διδάκτωρ του Α.Π.Θ.
Ζαχαρίας Σκούρας
Ο Ζαχαρίας Σκούρας είναι καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ. Μετεκπαιδεύθηκε και εργάστηκε σε Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Είναι µέλος διάφορων Επιστημονικών Εταιρειών και κριτής επιστημονικών άρθρων και βιβλίων. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών εργασιών, ανακοινώσεων και βιβλίων, καθώς και εκλαϊκευμένων άρθρων στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο σε θέματα που αφορούν τη γενετική, τη µοριακή βιολογία, τη βιοτεχνολογία, τη βιοηθική, τη φιλοσοφία, την κοινωνία και την εξέλιξη.
Διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο. Πολλοί προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες ολοκλήρωσαν κοντά του την εργασία τους. Έδωσε ομιλίες και συμμετείχε σε εκπομπές λόγου στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Συμμετέχει στα Ανοικτά Πανεπιστήμια των Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, όπου οργάνωσε ενότητες και έδωσε διαλέξεις. Συμμετέχει σε ανοικτές συζητήσεις και διαλόγους προσπαθώντας να συνδυάσει την επιστημονική λογική, το φιλοσοφικό στοχασμό και την καθημερινότητα.
Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. Είναι Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών-ΑΠΘ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο