Η Ιατρική Ακριβείας, η νέα διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των νοσημάτων, στο επίκεντρο εκδήλωσης από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ

 

Ένα νέο επιστημονικό πεδίο θα παρουσιάσει στο κοινό το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση που διοργανώνει με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 και ώρες 12.00-14.00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

 

Πρόκειται για την Ιατρική Ακριβείας, κύριος στόχος της οποίας είναι η βελτίωση της κατανόησης των αιτίων και της παθοφυσιολογίας των νοσημάτων και η ανάπτυξη καινοτόμων διαγνωστικών μεθόδων που θα προωθήσουν τη μετάβαση από τη βασική έρευνα στην κλίνη του ασθενή (from bench to bedside). Απώτερος σκοπός της Ιατρικής Ακριβείας είναι να μεγιστοποιηθεί το θεραπευτικό όφελος με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων ενεργειών και του κόστους.

 

Επιστημονικά πεδία που θα συζητηθούν:

  • Η βελτίωση της πρόληψης, της διάγνωσης και η διαστρωμάτωση του κινδύνου σε διάφορα νοσήματα, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά και τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα.
  • Η ανάπτυξη εφαρμογών για τη συστηματική συλλογή δεδομένων υπό συνθήκες πραγματικής κλινικής πρακτικής (real world evidence).
  • Η αναγνώριση νέων προβλεπτικών βιοδεικτών.
  • Ο καθορισμός νέων θεραπευτικών στόχων.

 

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, και ο Κοσµήτορας της Σχολής Επιστηµών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης.

 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

Αστέριος Καραγιάννης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Τµήµατος Ιατρικής, Καθηγητής

Αναστασία Χατζηδηµητρίου, Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, Κύρια Ερευνήτρια, ΕΚΕΤΑ – ΙΝΕΒ

Γεώργιος Ευθυµιάδης, Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία, Καθηγητής Α’ Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ

Νικόλαος Γρηγοριάδης, Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στα Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα, Καθηγητής, ∆ιευθυντής Β’ Νευρολογικής Κλινικής ΑΠΘ

 

Θα ακολουθήσει συζήτηση και σχολιασμός.

 

Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης παρατίθεται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.med.auth.gr/sites/default/files/news-attachments/iatriki_akriveias.pdf

 

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο