Διαθέσιμη από τη Γ΄ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ η εφαρμογή ThessHF για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας και στόχο τη στήριξη των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, η Γ΄ Καρδιολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαθέτει στο κοινό την εφαρμογή ThessHF, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

 

Η εφαρμογή ThessHF για smartphone ή tablet (προς το παρόν διαθέσιμη μόνο σε λογισμικό Android) αποτελεί μία υπηρεσία υπενθύμισης και εκπαίδευσης, ένα «προσωπικό ημερολόγιο» κάθε ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια. H εφαρμογή αυτή στοχεύει να αποτελέσει έναν ψηφιακό βοηθό, που θα προσφέρει δύναμη στους ασθενείς και θα τους υπενθυμίζει να είναι συνεπείς, ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τη νόσο τους. Ήδη έχει διατεθεί και χρησιμοποιείται πιλοτικά από ασθενείς του Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, με Διευθυντή τον Καθηγητή Βασίλειο Βασιλικό, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

 

Η εφαρμογή σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τον/τη θεράποντα ιατρό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον επικουρικά και να συμβάλει στη βέλτιστη διαχείριση της συνολικής κατάστασης του/της ασθενούς.

 

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποδεικνύει συνεχώς ότι βρίσκεται στο πλευρό των συνανθρώπων μας, συμβάλλοντας έμπρακτα στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Ιδιαίτερα στη δύσκολη αυτή και πρωτόγνωρη περίοδο που βιώνουμε όλοι, η αλληλεγγύη που δείχνουν τα μέλη της οικογένειας του ΑΠΘ μας γεμίζει χαρά και δύναμη», υπογραμμίζει ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

 

Η πανδημία Covid-19 και οι νέες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που διαμορφώνονται είναι πρωτόγνωρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιβολή των περιοριστικών μέτρων για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες τρόπων επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

 

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αποτελούν μια πολυάριθμη και ευπαθή ομάδα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Η αυτοδιαχείριση της νόσου από τον/την ασθενή σε καθημερινή βάση, χωρίς τη συχνή παρουσία του/της στις δομές υγείας, ειδικά λόγω των νέων συνθηκών, κρίνεται αναγκαία και σωτήρια.

 

Βασικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής ThessHF είναι τα εξής:

 

● Ασθενοκεντρικός χαρακτήρας – πρωταγωνιστής ο/η ασθενής.

● Ειδική για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

● Σχεδιασμένη στο Android Studio για smartphones με λογισμικό Android.

● Τρία λεπτά για την καρδιά: καθημερινή καταγραφή σωματικού βάρους, αρτηριακής πίεσης και δύσπνοιας.

● Επιπλέον δυνατότητα καταγραφής: οιδημάτων κάτω άκρων, καρδιακών σφύξεων, κορεσμού οξυγόνου, διάθεσης και γλυκόζης αίματος.

● Παρότρυνση για επικοινωνία με τον/τη θεράποντα ιατρό σε περίπτωση ακραίων τιμών ή μεταβολών.

● Ιστορικό καταγεγραμμένων τιμών με τη μορφή πινάκων και γραφημάτων.

● Εκπαιδευτικά Quiz.

● Υπενθύμιση της λήψης φαρμακευτικής αγωγής.

● Καταγραφή της συμμόρφωσης του/της ασθενούς με την αγωγή.

 

Την ομάδα που δημιούργησε και εξέλιξε την εφαρμογή ThessHF αποτελούν οι: Κωνσταντίνος Μπακογιάνης, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Ειδικευόμενος Καρδιολογίας, Δημήτριος Μουσελίμης, Υποψήφιος Διδάκτορας ΑΠΘ, Αναστάσιος Τσαρουχάς, Υποψήφιος Διδάκτορας ΑΠΘ, και Βασίλειος Βασιλικός, Καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ.

 

Η εφαρμογή διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (www.hcs.gr) ή της ιστοσελίδας της εφαρμογής (www.thesshf.com).

Μετάβαση στο περιεχόμενο