Εγκαίνια της έκθεσης «Ναταλία Θωμαΐδη: Σπίτια και Άνθρωποι» στις 17 Ιουνίου 2020, 7.30 μ.μ.

Αναδρομική έκθεση της ζωγράφου Ναταλίας Θωμαΐδη με τίτλο «Σπίτια και Άνθρωποι», θα φιλοξενείται στον 1ο όροφο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. από τις 17 Ιουνίου έως και τις 22 Αυγούστου 2020.

Παρουσιάζονται περισσότερα από εξήντα έργα-ελαιογραφίες της καλλιτέχνιδας, που σκιαγραφούν την πολυετή πορεία της στην εικαστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Έμφαση δίνεται στα έργα της τελευταίας δεκαετίας (προσωπογραφίες και εσωτερικά), πολλά εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Η ζωγραφική της Ναταλίας Θωμαΐδη, βαθιά ανθρωποκεντρική και ψυχογραφική, τοποθετεί στον πυρήνα του έργου την ανθρώπινη μορφή, η οποία κυριαρχεί ακόμα και μέσα από την απουσία της, ενώ αφήνει τον προσωπικό της χώρο και τα αντικείμενα να αφηγηθούν στον θεατή την ιστορία της. H διαλεκτική σχέση μορφής-φωτός, η οποία ξεδιπλώνεται σε οικείους σε αυτή εσωτερικούς χώρους αναδεικνύει την απλότητα και την ποιητική των πραγμάτων. Ακόμα και τα καθημερινά αντικείμενα μέσα στη μαγεία της κλειστής κάμαρας αποκτούν νέο σημασιολογικό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Γεν. Γραμματέα του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος: «Στον εσωτερικό χώρο του δωματίου, προστίθεται η ανθρώπινη μορφή, δημιουργώντας δραματικά επεισόδια, σχεδόν θεατρικά σκηνοθετημένα, με μια μεταφυσική διάθεση να υποβόσκει».

Εντελώς ξεχωριστή είναι η διαδρομή των αυτοπροσωπογραφιών της από τη δεκαετία του ´90 έως σήμερα. Στις πρωιμότερες είναι διάχυτη η αναφορά στα Φαγιούμ, ενώ διαφαίνεται μια αδιόρατη σχέση με τους Κόντογλου και Τσαρούχη. Ωστόσο εκείνη που συγκλονίζει είναι η αυτοπροσωπογραφία του 2015, με τη Ναταλία Θωμαΐδη να πλησιάζει τον “φακό” του θεατή κοιτάζοντας τον με θάρρος, αλλά και τη διεισδυτική ματιά που τη διακρίνει.

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής προστασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες στους χώρους εντός και εκτός κτιρίου. 
Για τον λόγο αυτό -ζητούμε την κατανόησή σας-, είναι απαραίτητη η κράτηση για την είσοδο στις εκθέσεις. Τηλ. κρατήσεων: 2310-991610

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 20.00-23.00, Τετάρτη 11.00-14.00 & 20.00-23.00, Σάββατο 11.00-14.00, Κυριακή & Δευτέρα κλειστά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο