Λογοτεχνικά και Καλλιτεχνικά Αφηγήματα σε Καιρό Καραντίνας

Το Εργαστήρι Αφηγηματικής Έρευνας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  οργανώνει μία διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Λογοτεχνικά και Καλλιτεχνικά Αφηγήματα σε Καιρό Καραντίνας» το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 202011:30-15:00.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Οργανωτική Επιτροπή:

Η εξάπλωση του κορωνοϊού και η/οι καραντίνα (-ες) που βιώνουμε τελευταία έχουν επιφέρει ρήγμα στη δομή και την ροή της ζωής όπως την ξέραμε. Ο χώρος της δημιουργίας έχει πληγεί ιδιαίτερα από αυτή την άκομψη διακοπή της «κανονικότητας». Η λειτουργία  της λογοτεχνίας και των άλλων τεχνών  (θέατρο, κινηματογράφος, εικαστικά, μουσική) είτε ανακόπτεται είτε αλλάζει δραματικά, ενώ προσδιορίζονται εκ νέου τόσο η μορφή τους καθαυτή όσο και οι τρόποι επικοινωνίας τους με το ευρύτερο κοινό. Διαδικτυακές παραστάσεις και συναυλίες, εικονικές περιηγήσεις σε μουσειακές εκθέσεις, αναγνώσεις μέσω κοινωνικών δικτύων και πλατφόρμες μετάδοσης βίντεο,  όλα αποτελούν παραδείγματα αυτής της νέας εποχής για τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική παραγωγής.

Ο σκοπός αυτής της ημερίδας του Εργαστηρίου Αφηγηματικής Έρευνας είναι να διερευνήσει αυτή τη «νέα κανονικότητα» για τον δημιουργικό τομέα την εποχή του κορωνοϊού. Πώς οι καλλιτέχνες, χορευτές, ηθοποιοί, και συγγραφείς εφευρίσκουν εκ νέου τους τρόπους να αφηγηθούν τη ζωή μέσα από την τέχνη τους, και πώς προσεγγίζουν τους αναγνώστες, ακροατές ή τους θεατές τους την εποχή της υποχρεωτικής διαδικτυακής επαφής;  Θα πρέπει οι νέες υβριδικές, πολυμεσικές αισθητικές μορφές που παράγονται να θεωρούνται ως «τακτικές επιβίωσης» του καλλιτεχνικού/δημιουργικού κόσμου ή μήπως ήρθαν για να μείνουν και να επηρεάσουν την αφηγηματική εμπειρία στον χώρο της δημιουργίας όπως την γνωρίζαμε ως τώρα; Πώς αναπληρώνουν την απώλεια της σωματικής οικειότητας και πώς  εμπλουτίζουν, επανεκτιμούν ή εμπνέονται από την επιβεβλημένη εμπειρία της αποφυγής κοινωνικών επαφών και της απομόνωσης που δρα καταλυτικά στην εποχή του κορωνοϊού; Πώς πραγματεύονται τoν εκτοπισμό απαραίτητων «αξιών», όπως το άγγιγμα,  η σωματική επαφή, το οικείο και το συλλογικό; Πώς ορίζουν ξανά τον (πραγματικό) χώρο και τις χωρικές διχοτομίες, όπως η απόσταση και η εγγύτητα, η οικειότητα του προσωπικού χώρου και η δημόσια έκθεση;

Η ημερίδα θα καλωσορίσει μία σειρά ομιλητών (από τον ακαδημαϊκό και τον καλλιτεχνικό χώρο) που θα εκφράσουν τους προβληματισμούς τους σε μία σειρά διαδικτυακών συζητήσεων και θα συμμετέχουν στην επακόλουθη συνεδρία ερωταπαντήσεων .

Παράλληλα με την ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή έκθεση δημιουργιών και πρωτοβουλιών των φοιητητών/τριών του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας που ήρθαν στο φως κατά την πρώτη περίοδο καραντίνας την άνοιξη του 2020.

Η γλώσσα της ημερίδας είναι τα ελληνικά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο