Διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο: «Εκκλησία και Εθνεγερσία»

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, θα πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου και ώρες 18:00-21:15, διαδικτυακή Ημερίδα, με τίτλο: «Εκκλησία και Εθνεγερσία». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του ΑΠΘ και διοργανώνεται από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τους συντελεστές του Ερευνητικού Προγράμματος ΕΛΙΔΕΚ «ΔιαΠαντοΣ.21».

«Κληρικοί στα όπλα», «Εκκλησία και βία», «Εκκλησία και Επανάσταση. Η κριτική της αριστερής ιστοριογραφίας», «Ελληνική Επανάσταση και Μετασχηματισμοί στο Ορθόδοξο Μιλλέτ: Συνέχειες και Ασυνέχειες» και «Η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Οθωμανική αυτοκρατορία και η στάση του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821» είναι ορισμένες μόνο από τις εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η διαδικτυακή εκδήλωση θα ξεκινήσει με τους χαιρετισμούς του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου, του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Θεόδωρου Γιάγκου και του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητή Νικολάου Μαγγιώρου.

Στόχος της Ημερίδας είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να φωτιστούν επαρκώς επιμέρους πτυχές της σχέσης της Εκκλησίας με την Εθνεγερσία. «Για την Επανάσταση του 1821 ήδη έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά, ωστόσο υπολείπονται ακόμη περισσότερα, μέχρι να καλυφθούν ολοκληρωμένα και να αποτιμηθούν εμπεριστατωμένα όλες οι πτυχές των γεγονότων, που διαδραματίστηκαν κατά την διάρκειά της» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η Ημερίδα θα μεταδίδεται από τον σύνδεσμο: 

https://www.youtube.com/channel/UC3qxFObQKkri_P0TI_knmcQ
Μετάβαση στο περιεχόμενο