Επιτροπή Πολιτιστικής Πολιτικής

Η Επιτροπή Πολιτιστικής Πολιτικής ΑΠΘ συγκροτήθηκε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-11.Αντικείμενό της είναι η στήριξη της φοιτητικής δημιουργικής  πρωτοβουλίας στα γράμματα και τις τέχνες και η φροντίδα για την εδραίωση δεσμών ανάμεσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

  • Φοιτητικές Δράσεις/Εκδηλώσεις

Θεατρικές παραστάσεις των φοιτητικών ομάδων του πανεπιστημίου, συναυλίες από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών καθώς και από φοιτητικά συγκροτήματα, εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφίας και κόμιξ, μεταξύ των οποίων και η Εικαστική Έκθεση του Α΄ και Ε΄ Εργαστηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών και κινηματογραφικές προβολές, πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Επιτροπής κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της.

  • Σειρές ενημέρωσης: Ομιλίες - Μαθήματα για την πανεπιστημιακή κοινότητα και το ευρύ κοινό

Η Επιτροπή Πολιτιστικής Πολιτικής προγραμμάτισε και πραγματοποίησε  σειρές ομιλιών για την πανεπιστημιακή κοινότητα και το ευρύ κοινό με ποικίλα θέματα που σχεδιάστηκαν και παρουσιάστηκαν από έγκριτους καθηγητές.  

Σειρά 1. Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και Οικονομικές Πολιτικές
Σχεδιασμός: Γιώργος Δουράκης
Ομιλητής: Γιώργος Δουράκης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ
Σειρά 2.  Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία της Θεσσαλονίκης
Σχεδιασμός: Βασίλης Κολώνας
Ομιλητές: 
Βασίλης Κολώνας, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου, καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΑΠΘ
Σειρά 3. Ιατρικά Ζητήματα (τέσσερις ομιλίες, από 28/11/11 έως 12/12/11)
Σχεδιασμός: Αλέξανδρος Γαρύφαλλος
Ομιλητές:
Α. Καράγιωργας,ΕΕΔΙΠ ΙΙ Τμήμα Χημικών, Μέλος της  Ένωσης  Πεζών Θεσσαλονίκης
Α.Μπένος: Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
Δ. Ναλμπάντης: Συγκοινωνιολόγος, Διδάκτορας Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ., υπεύθυνος αυτοτελούς γραφείου προσβασιμότητας ΑμεΑ ΑΠΘ.
Α. Γαρύφαλλος: Καθηγητής Παθολογίας - Κλινικής Ανοσολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
Μ. Δανιηλίδης: Καθηγητής Παθολογίας - Κλινικής Ανοσολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
Γ. Κυριαζής: Καθηγητής Μικροβιολογίας - Εργαστηριακής Ανοσολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
Ι. Διακογιάννης: Καθηγητής Ψυχιατρικής με ειδίκευση στις εξαρτησιογόνες ουσίες, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
Π. Παναγιωτίδης: Ψυχίατρος, Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ.
Γ. Αμπατζόγλου: Καθηγητής Ψυχιατρικής - Παιδοψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
Ν. Ζηλίκης: Αναπλ. Καθηγητής Ψυχιατρικής - Ψυχιατρικής Εφήβου, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
Δ. Χατζοπούλου: Ειδική Παιδαγωγός

  • «Αυτοπροσωπογραφίες»

Με τη σειρά «Αυτοπροσωπογραφίες», η Επιτροπή Πολιτιστικής Πολιτικής έδωσε την ευκαιρία στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στο κοινό να έρθουν σε επαφή και να συζητήσουν με σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με τον  ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο (παρουσίαση από την Μαρία Ιατρού), την ηθοποιό Μάγια Λυμπεροπούλου (παρουσίαση από την Έφη Σταμούλη), τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη (παρουσίαση από τον Νικηφόρο Παπανδρέου) και τα μέλη της εικαστικής ομάδας των Νέων Ελλήνων Ρεαλιστών, Χρόνη Μπότσογλου, Κλεοπάτρα Δίγκα, Γιάννη Βαλαβανίδη (παρουσίαση από την Μάρθα Χριστοφόγλου). Η τελευταία εκδήλωση  αποτέλεσε μέρος του εορτασμού του ΑΠΘ για την επέτειο του  Πολυτεχνείου («Νέοι Έλληνες ρεαλιστές - Η τέχνη εναντίον της χούντας»).

  • «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει»

Δείγμα της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με εξωτερικούς πολιτιστικούς φορείς αποτέλεσε η συνδιοργάνωση με την οργανώτρια αρχή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Διήμερου Φεστιβάλ με τίτλο «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει», κατά τη διάρκεια του οποίου προβλήθηκαν οι ταινίες μικρού μήκους, που διακρίθηκαν στο τελευταίο Φεστιβάλ Δράμας.

  • Ξεναγήσεις στο Μουσείο Λαογραφίας του ΑΠΘ

Η Επιτροπή συνέβαλε οικονομικά στη δυνατότητα του Μουσείου Λαογραφίας του ΑΠΘ να αναθέσει σε φοιτητές και νέους ερευνητές ξεναγήσεις στο χώρο του στο κτήριο της Παλιάς Φιλοσοφικής προκειμένου ο μαθητικός πληθυσμός της πόλης να γνωρίσει τη λαογραφική συλλογή του Σπουδαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

  • Επίσημη συμμετοχή του ΑΠΘ στο Έτος Ελύτη

Η Επιτροπή οργάνωσε και πραγματοποίησε τη μουσική εκδήλωση «Με το Λύχνο του Άστρου», που περιλάμβανε την απαγγελία ποιημάτων του Οδυσσέα Ελύτη από τη σύντροφό του, Ιουλίτα Ηλιοπούλου και την ερμηνεία μελοποιημένων ποιημάτων του από τους καταξιωμένους μουσικούς, Σπύρο Σακκά (φωνή) και Γιώργο Κουρουπό (πιάνο). Η εκδήλωση ήταν η  επίσημη συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο Έτος Ελύτη
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε ευτυχής η συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ (ΚΕ.Δ.Ε.Α), στα αμφιθέατρα του οποίου πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις.

Στην αρχή μιας νέας χρονιάς, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και  για το ίδιο το Πανεπιστήμιο, η Επιτροπή Πολιτιστικής Πολιτικής, με όσα μέσα διαθέτει, συνεχίζει το έργο της και είναι ανοικτή σε ιδέες και προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας με κοινό στόχο την προώθηση και προάσπιση πολιτισμού.