Βιβλιοθήκη Τμήματος Μουσικών Σπουδών

Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών λειτουργεί για το κοινό από το 1993. 

Οι συλλογές περιλαμβάνουν ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία στους κλάδους της μουσικολογίας και της μουσικής παιδαγωγικής, μουσικολογικά και μουσικοπαιδαγωγικά επιστημονικά περιοδικά, καθώς επίσης και παρτιτούρες μουσικών έργων σε σειρές απάντων διαφόρων συνθετών ή σε μεμονωμένα έργα, μικροφίλμς χειρογράφων βυζαντινής μουσικής και χειρογράφων νεότερων Ελλήνων συνθετών, δίσκους και ταινίες ήχου και εικόνας (βιντεοταινίες). 

 

Από το 2011 σε συνεργασία με το International Music Score Library Project (IMSLP) η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών διαθέτει στο διαδίκτυο την Ευρωπαϊκή έκδοση περιεχομένου της Μουσικής Βιβλιοθήκης Petrucci (Petrucci Music Library).

Η Μουσική Βιβλιοθήκη Petrucci (προς τιμήν του Οτταβιάνο Πετρούτσι - Ottaviano Petrucci  1466–1539) είναι ένα εγχείρημα με σκοπό την δημιουργία εικονικής βιβλιοθήκης με παρτιτούρες κοινού κτήματος. Από την έναρξή του στις 26 Φεβρουαρίου 2006, επιφορτώθηκαν πάνω από 105.000 παρτιτούρες και 3.000 ηχογραφήσεις για 42.000 έργα 6.000 συνθετών (Σεπτέμβριος 2011), καθιστώντας την τη μεγαλύτερη συλλογή παρτιτούρων υπό καθεστώς κοινού κτήματος στο Διαδίκτυο. Ενδεικτικά η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει τα  Άπαντα του J.S. Bach της έκδοσης Bach-Gesellschaft (1851-99), τα Άπαντα των Beethoven, Brahms, Chopin, Debussy, Handel, Palestrina, Ravel, Schubert, Scriabin, Sibelius, καθώς και ένα μεγάλο ποσοστό έργων των Mozart, Liszt και πολλών άλλων συνθετών.

Η διάθεση του περιεχομένου της Μουσικής Βιβλιοθήκης Petrucci εξυπηρετείται από διακομιστή τύπου Mirror από το Σεπτέμβριο του 2011, υπό τη διαχείριση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.

Αναλυτική περιγραφή της υπηρεσίας: http://petrucci.mus.auth.gr

Τέλος στη Βιβλιοθήκη διαμορφώνεται ψηφιακή βάση που περιλαμβάνει ακυκλοφόρητες και μοναδικές ηχογραφήσεις δημοτικών τραγουδιών που συλλέχθηκαν στα πλαίσια εκπόνησης των διπλωματικών εργασιών των φοιτητών του Τμήματος. Επίσης, δημιουργείται συλλογή παραδοσιακών μουσικών οργάνων που συλλέχθηκαν και εξακολουθούν να συλλέγονται από παραδοσιακούς κατασκευαστές του Ελλαδικού χώρου.

Διοικητικό προσωπικό: 
Αριστείδης Μπαζμαδέλης
Σοφία Τσοπάνη
Τηλέφωνο: 
+30 2310 991822
Φαξ: 
+30 2310 991816
Email: 
Διεύθυνση: 

 

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σχολή Καλών Τεχνών

Γραμματεία Τμήματος Μουσικών Σπουδών

Νέο Κτίριο, 1ος Όροφος

Πανεπιστημιούπολη Θέρμης

4ο χιλ. οδού Χαριλάου - Θέρμης

57001 Θεσσαλονίκη