Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μεγάλος μαθητικός διαγωνισμός για τον Αριστοτέλη, στη Ρώμη

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ 
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΜΕ ΤΟ «ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΩΝ ΜΕΛΕΩΝ» ΑΠΘ 

O μαθητικός διαγωνισμός υπό τον τίτλο “In viaggio con AristoteleΤαξιδεύοντας με τον Αριστοτέλη»), που προκηρύχθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, διοργανώθηκε επ’ ευκαιρία του Έτους Αριστοτέλη, σε συνέχεια σχετικής εισήγησης του ΓΤΕ Ρώμης, από την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ιταλία, σε συνεργασία με το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τα κρατικά κλασικά Λύκεια της Ρώμης “E.Q.  Visconti”, “Virgilio” και “Giulio Cesare”, και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Τα τρία γνωστά και ιστορικά κλασικά Λύκεια που επελέγησαν συγκροτούν το δίκτυο Classici dentro, μια πρωτοβουλία για τη διατήρηση και προαγωγή των κλασικών σπουδών στην Ιταλική Εκπαίδευση.
Οι μαθητές των τριών Λυκείων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό κλήθηκαν, επιλέγοντας ένα απόφθεγμα του Αριστοτέλη από ένα ανθολόγιο αποφθεγμάτων του Έλληνα φιλόσοφου που επιμελήθηκε το ΔΙ.Κ.Α.Μ./ΑΠΘ, να εξηγήσουν με συμμετοχές δημιουργικού περιεχομένου (γραπτά κείμενα, βίντεο κ.ά.), ατομικά ή σε ομάδες μέχρι πέντε ατόμων, για ποιο λόγο το εν λόγω απόφθεγμα παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό, αποτελώντας και σήμερα πηγή έμπνευσης και οδηγό ζωής. Οι συμμετοχές τέθηκαν σε διαδικτυακή ψηφοφορία σε ειδικό πεδίο που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στον ιστότοπό της, ενώ οι πέντε επικρατέστερες σε ψήφους τέθηκαν ακολούθως στην κρίση τριμελούς Επιτροπής, αποτελούμενης από τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Ιταλία κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη, από τον Καθηγητή Louis Godart, Πολιτιστικό Σύμβουλο του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Sergio Mattarella, και από την Καθηγήτρια του ΑΠΘ κα. Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Πρόεδρο του ΔΙ.Κ.Α.Μ.

Η τελετή ανακοίνωσης του νικητή του διαγωνισμού και απονομής του επάθλου έλαβε χώρα την 1η  Φεβρουαρίου 2017, στην αίθουσα τελετών του Λυκείου Visconti στο κέντρο της Ρώμης.

Νικητές αναδείχθηκαν δύο μαθητές του Λυκείου Visconti, που εμπνεύστηκαν το βίντεο της συμμετοχής τους από το γνωστό αριστοτελικό απόφθεγμα περί φιλίας από τα «Ηθικά Νικομάχεια»: «ἄνευ γὰρ φίλων οὐδεὶς ἕλοιτ ̓ἂν ζῆν, ἔχων τὰ λοιπὰ ἀγαθὰ πάντα» («χωρίς φίλους κανείς δεν θα διάλεγε να ζήσει, ακόμα κι αν είχε όλα τα άλλα αγαθά»). Το έπαθλο για τους νικητές- ένα ταξίδι τριών ημερών στα Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη – χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου ο Οργανισμός Τουρισμού Χαλκιδικής. Σε όλους όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό δωρίθηκαν μπλουζάκια που σχεδιάστηκαν ειδικά για τον διαγωνισμό με την προτομή του Αριστοτέλη και απονεμήθηκαν αναμνηστικές βεβαιώσεις συμμετοχής.
Στην τελετή βράβευσης των νικητών παρέστησαν οι μαθητές που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και από τα τρία Λύκεια, οι υπεύθυνοι καθηγητές τους και οι διευθύντριες των τριών Σχολείων. Το έπαθλο στους δύο νικητές καθώς και τις βεβαιώσεις συμμετοχής απένειμε ο Πρέσβης της Ελλάδας. H τελετή μαγνητοσκοπήθηκε από την ιταλική δημόσια ραδιοτηλεόραση Rai, δημοσιογράφος της οποίας πήρε συνεντεύξεις από τους νικητές και από τον Έλληνα Πρέσβη για τις ανάγκες του τοπικού δελτίου ειδήσεων TGR για τη Ρώμη και την Περιφέρεια του Λατίου. Οι νικητές του διαγωνισμού μίλησαν επίσης για την εμπειρία της συμμετοχής τους στην εκπομπή “Manuale d’ Europa” του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Uno της Rai.

Το βίντεο της νικητήριας συμμετοχής είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=ggvVcxi9uGQ&feature=youtu.be

ενώ όλες οι συμμετοχές στο διαγωνισμό είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο

http://puntogrecia.gr/index.php/sezioni/miscellanea/1205

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο