ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Εδώ και μια εικοσαετία, με πρωτοβουλία του διεθνούς διακρατικού Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, την 1η Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Γάλακτος. Καθημερινά, δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο καταναλώνουν υψηλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά μέσω του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης, εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στον ευρύτερο τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας του γάλακτος, όπως κτηνοτρόφοι, αγρότες, εργαζόμενοι σε γαλακτοβιομηχανίες και μικρότερες επιχειρήσεις επεξεργασίας του γάλακτος, προμηθευτές, έμποροι, διανομείς και άλλοι.
Ένας από τους κύριους λόγους του εορτασμού της ημέρας αυτής είναι να υπενθυμίσουμε τη σημασία της διατροφικής και βιολογικής αξίας του γάλακτος και των προϊόντων του στη σωστή ανάπτυξη και υγεία του ανθρώπου, δηλαδή από τη συμβολή του μητρικού γάλακτος στην ανάπτυξη του νεογνού, έως και τον ευεργετικό ρόλο των ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στη διατροφή των ενηλίκων. Επομένως, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν άριστη τροφή και μία από τις σημαντικότερες πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου, φωσφόρου καθώς και ορισμένων βιταμινών. Επιπλέον, προσφέρουν στον καταναλωτή εκατοντάδες άλλα συστατικά σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, με μεγάλη όμως βιολογική αξία. Πιο συγκεκριμένα, το γάλα, το πρωτόγαλα και τα ζυμωμένα προϊόντα γάλακτος (τυριά, γιαούρτι, αριάνι, κεφίρ) θεωρούνται οι πιο σημαντικές πηγές φυσικών συστατικών με βιοενεργές δράσεις, οι οποίες έχουν σημαντικές επιδράσεις και οφέλη στο μεταβολισμό και την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα παράγεται μια μεγάλη ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα τυριών, 22 από τα οποία έχουν κατοχυρωθεί ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).4
Στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. εδρεύει το Εργαστήριο Ασφάλειας και Ποιότητας του Γάλακτος και των Προϊόντων του. Το διδακτικό και ερευνητικό έργο των μελών Δ.Ε.Π. του Εργαστηρίου στοχεύει στην εκπαίδευση των φοιτητών και στη διεξαγωγή έρευνας στους τομείς της ασφάλειας, ποιότητας και τεχνολογίας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Εργαστήριο Ασφάλειας και Ποιότητας του Γάλακτος και των Προϊόντων του,
Τμήμα Κτηνιατρικής,
Σχολή Επιστημών Υγείας, Α.Π.Θ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο