Το ΑΠΘ "κατέβηκε" στην πόλη

post image

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυσή του, διοργάνωσε, στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2016, ένα εορταστικό διήμερο με τίτλο "ΑΠΘ στην πόλη".

Με το εορταστικό διήμερο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Αριστοτέλους, το Πανεπιστήμιο «κατέβηκε» στην πόλη της Θεσσαλονίκης και παρουσίασε το έργο και τους ανθρώπους του.

Πλήθος επισκεπτών όλων των ηλικιών πήρε μέρος στα διαδραστικά εργαστήρια, τις εικαστικές δράσεις και τις αθλητικές δραστηριότητες, γνώρισε το ιστιοφόρο σκάφος «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» του ΑΠΘ, την εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για την ολιστική αντιμετώπιση του bullying AMANDA, την ομάδα Ρομποτικής PANDORA με την πειραματική ρομποτική πλατφόρμα, που εξειδικεύεται στην αυτόνομη πλοήγηση και ανίχνευση επιζώντων, σε χώρους που έχουν υποστεί καταστροφή(rescue robot), την ομάδα ARISTURTLE με το ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο αυτοκίνητο και την ομάδα  Aristotle Racing Team (ART) με το αγωνιστικό μονοθέσιο αυτοκίνητο ART-16.

Το κοινό παρακολούθησε επιδείξεις από το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, «ταξίδεψε» στο Μαγικό Κόσμο της Χημείας, της Φυσικής, των ορυκτών και των απολιθωμάτων, ανακάλυψε τα Φυσικά Μαγικά, γνώρισε τα Μαγικά Υλικά, «δημιούργησε» σεισμούς, συμμετείχε στην πρόγνωση του καιρού, «έπαιξε» τα παιχνίδια της ισορροπημένης διατροφής και ομαδικά κινητικά παιδαγωγικά παιχνίδια, προγραμμάτισε ρομπότ με κύβους,  ενημερώθηκε με οδηγίες για σωστή βάδιση, σωστό τρέξιμο και ποδηλάτιση  και πήρε μέρος σε πειράματα από απόσταση και στο πρωτότυπο λογοτεχνικό κυνήγι θησαυρού με την εφαρμογή crowdgaming.

Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του εορταστικού διημέρου, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ, εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Χουρμουζιάδη με τίτλο «Με οδηγό τον Ευριπίδη». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή η ταινία του Νίκου Γραμματικού «Μήδεια… κρείσσων των μών βουλευμάτων», η οποία είναι αφιερωμένη από το δημιουργό της στο Νίκο Χουρμουζιάδη. Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν ομιλίες του Ομότιμου Καθηγητή ΑΠΘ Κυριάκου Τσαντσάνογλου με τίτλο «Ο φίλος μου Νίκος Χουρμουζιάδης» και της Αναπλ. Καθηγήτριας του Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ Ελένης Παπάζογλου με τίτλο ''Νίκος Χουρμουζιάδης ένας φιλόλογος με ταλέντο'', ενώ ακολούθησε συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας και με συντονιστή τον Καθηγητή του Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ Δημήτρη Ναζίρη.

Το «ΑΠΘ στην πόλη», μετά την πολύ επιτυχημένη πρώτη του παρουσίαση, σχεδιάζεται να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και μαζί με το «ΑΠΘ την Κυριακή» να αποτελέσουν βασικούς πόλους της εξωστρέφειας του ΑΠΘ.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στις ομάδες του Πανεπιστημίου μας, στα Τμήματα, τα Εργαστήρια, τους καθηγητές και τους φοιτητές που πλαισίωσαν το εορταστικό διήμερο και συνέβαλαν στην πολύ επιτυχημένη διεξαγωγή του. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να εκφράσουμε στην ομάδα εθελοντών φοιτητών μας που στήριξαν τη διοργάνωση.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην Γκαλερί Φωτογραφιών.