Συναυλία ΚΟΘ: Αφιέρωμα στον Ντβόρζακ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει δύο εμβληματικά έργα του κορυφαίου Τσέχου συνθέτη Αντονίν Ντβόρζακ, ο οποίος με όπλο το τεράστιο ταλέντο του κατάφερε να υπερκεράσει όλα τα εμπόδια της ταπεινής και φτωχικής καταγωγής του και να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο. Η γραφή του χαρακτηρίζεται από μελωδική ευρηματικότητα, έντονο ρυθμικό στοιχείο και πολύχρωμη ενορχήστρωση και διαπνέεται από γνήσιο πατριωτισμό. Τα έργα του καταφέρνουν να συνδυάσουν τους κανόνες του ρομαντισμού με το σλαβικό φολκλόρ και να αναδείξουν τον τσέχικο λαϊκό πολιτισμό, αφού ενσωματώνουν ιδιοφυώς το χορωδιακό πάθος των παραδοσιακών τραγουδιών της Μοραβίας και τη νοσταλγία που διακρίνει τις μπαλάντες και τους χορούς της Βοημίας.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ο Δημήτρης Πάτρας αναμετράται με τον επονομαζόμενο ‘βασιλιά των κοντσέρτων για τσέλο’, ένα μελαγχολικό αριστούργημα που θέτει ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις στο σολίστα, ενώ το φινάλε του αποτελεί το συνταρακτικό αντίο του συνθέτη προς την εκλιπούσα κουνιάδα του, με την οποία ήταν από μικρός ερωτευμένος.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τη γοητευτική ‘Έβδομη Συμφωνία’ του μεγάλου συνθέτη, που αποτελεί έναν ύμνο για τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και μία τρόπον τινά απάντηση στην ‘Τρίτη Συμφωνία’ του καλού του φίλου Μπραμς, με τον οποίο είχε αναπτύξει μία δημιουργική άμιλλα. Ο Ντβόρζακ την εμπνεύστηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό της Πέστης παρακολουθώντας τους συμπατριώτες του να καταφθάνουν για μια μουσική βραδιά υπέρ του αγώνα των Τσέχων για ανεξαρτησία. Τότε αποφάσισε να γράψει ένα έργο που θα τοποθετούσε την τσέχικη μουσική στην κορυφή του κόσμου και θα ενίσχυε το φρόνημα των συμπατριωτών του, κάτι που όντως κατάφερε με αυτή τη Συμφωνία.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, ώρα 20:30

Αίθουσα Τελετών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση ορχήστρας: Paul Chiang

Βιολοντσέλο: Δημήτρης Πάτρας

Πρόγραμμα:

Αντονίν Ντβόρζακ: Κοντσέρτο για τσέλο σε σι ελάσσονα, έργο 104

Αντονίν Ντβόρζακ:  Συμφωνία αρ.7 σε ρε ελάσσονα, έργο 70

Τιμές εισιτηρίων:

Πλατεία 15 €

Εξώστης/Θεωρεία 10 €

Μειωμένο 5 €

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. στην πλατεία Αριστοτέλους

2310 236990 και από το www.tsso.gr

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:

Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο