Ελύτης, οινογνωσία και γεύσεις στο Τελλόγλειο

Ποίηση, κρασί και γεύσεις συναντώνται  σε μία πρωτότυπη, ανοιξιάτικη βραδιά αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη και το αγαπημένο του αιγαιοπελαγίτικο μπλε, την Τρίτη 10 Μαΐου 2016, στο Τελλόγλειο. θα γίνουν τρεις διαλέξεις με θέμα το έργο του νομπελίστα ποιητή από  την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, τον συνθέτη  Γεώργιο  Κουρουπό και τον γλύπτη Κώστα Βαρώτσο, ενώ θα ακολουθήσει το ντεμπούτο  ενός νέου κρασιού, που θα συνοδευτεί από παρουσίαση γευσιγνωσίας.

Η βραδιά θα ανοίξει στις 19.00, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου, με τη διάλεξη που θα δώσει  η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, με θέμα «Η διαμόρφωση της ποιητικής ταυτότητας του Οδυσσέα Ελύτη». Θα ακολουθήσει ομιλία του Γεώργιου Κουρουπού με τίτλο «Μελοποιώντας την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Διαφορετικές προσεγγίσεις Ελλήνων συνθετών», ενώ ο Κώστας Βαρώτσος θα αναπτύξει το  θέμα «Ο ποιητής του Κώστα Βαρώτσου και η ποίηση».

Αμέσως μετά, στις 21.00, θα γίνει η παρουσίαση του νέου κρασιού «Sauvage bleu» από το Κτήμα Λίγας. Πρόκειται για έναν νεαρό ερυθρό οίνο, το όνομα του οποίου παραπέμπει στο μοναδικό, άγριο μπλε του Αιγαίου, όπως το περιέγραψε στα ποιήματά του ο Ελύτης. Στους παρευρισκόμενους θα προσφερθούν σε μπουφέ γευστικές δημιουργίες ελαφρού τύπου, με πιάτα που βασίζονται στο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα λαχανικά. Έκπληξη στο μενού θα αποτελέσουν οι δημιουργίες που υπογράφει ο σεφ Νίκος Κατσάνης.

Η   εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική», που παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία αυτό το διάστημα στο Τελλόγλειο με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του Νομπελίστα ποιητή. Παρουσιάζονται κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες του Οδυσσέα Ελύτη, δοκίμια του ίδιου για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες, καθώς και έργα σημαντικών καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίησή του. Την επιμέλεια της έκθεσης, που θα παραμείνει ανοικτή ως τις 31 Μαΐου 2016, είχαν ο Τάκης Μαυρωτάς και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Τιμή συμμετοχής στην εκδήλωση 10 ευρώ. Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310 247111, 2310 991610.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ3, 9.58FM, 102 FM, TV100, FM100, artnoise jazzradio, lavart, enallax news

Μετάβαση στο περιεχόμενο