Επιστημονική Ημερίδα: Δημήτρης Τ.Αναλίς - Μια Γραφή Πέραν των Ορίων

post image

Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και το Μ.Δ.Ε. με ειδίκευση «Μεταφρασεολογία - Μετάφραση Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου» οργανώνουν ημερίδα αφιερωμένη στον γαλλόφωνο Έλληνα ποιητή, συγγραφέα, μεταφραστή και πολιτικό επιστήμονα Δημήτρη Τ. Άναλι. Στην ημερίδα συμμετέχει ο Πέτερ Χάντκε, φίλος και μεταφραστής του Δ. Άναλι στα γερμανικά. 

Ο Δημήτρης Τ. Άναλις υπήρξε ένας οικουμενικός στοχαστής και ποιητής, που αμφισβήτησε κατά τη διάρκεια της ζωής του την ίδια την έννοια των ορίων, σε όλα τα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ποτέ την σταθερότητα των σημείων αναφοράς. Έγραψε στα γαλλικά, πλην ορισμένων πολιτικών άρθρων που δημοσίευσε στον ελληνικό τύπο, τεντώνοντας τα όρια των γλωσσών μέσα από μια πολύτροπη πρακτική. Συνομίλησε με τις τέχνες, με την Ιστορία και την πολιτική, με το παρελθόν και το παρόν λόγου σε διαφορετικές γλώσσες, ως ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, πολιτικός επιστήμονας, θεατρικός συγγραφέας και διπλωμάτης, στο πλαίσιο μιας ποιητικής που στόχο είχε να περι-γράψει την ανθρώπινη ύπαρξη σε όλες τις διαστάσεις της, με έμφαση στην έννοια της θνητότητας αλλά και στο μεγαλείο του εν τω κόσμω Είναι.

Η παρουσίαση του έργου του Δημήτρη Τ. Άναλι εγκαινιάζει τον κύκλο  ημερίδων του Μ.Δ.Ε. για την παγκόσμια λογοτεχνία: η επιλογή δεν είναι τυχαία, υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα και την υβριδικότητα της λογοτεχνίας ως παγκόσμιου φαινομένου καθώς και τους πολλούς και διαφορετικούς δρόμους μέσα από τους οποίους συγκροτείται.

Γλώσσες της ημερίδας: γαλλικά και ελληνικά.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ημερίδας: www.frl.auth.gr/analis

Πληροφορίες εκδήλωσης
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 
Παρασκευή, 5 Μάιος, 2017 - 10:00
Χώρος: 
Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης
Οργάνωση εκδήλωσης
Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή: