Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης λιθογραφίας “Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati” μέσα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.

H Βιβλιοθήκη & το Κέντρο Πληροφόρησης του Α.Π.Θ., το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης συνδιοργανώνουν την περιοδική έκθεση με τίτλο: “Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati”, μέσα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ., (διάρκεια έκθεσης 22 Νοεμβρίου 2017 – 10 Ιανουαρίου 2018), με αφορμή τον εορτασμό για τη συμπλήρωση των 90+ χρόνων λειτουργίας (1927-2017) της Βιβλιοθήκης & του Κέντρου Πληροφόρησης του Α.Π.Θ.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση παρουσιάζονται 22 έγχρωμες λιθογραφίες του  Gaspare Fossati που απεικονίζουν τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Πόλη και τον περιβάλλοντα χώρο του. Τα εξαιρετικά αυτά έργα τέχνης φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης (1847-1849) στο κορυφαίο αυτό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τους Ιταλοελβετούς αρχιτέκτονες Gaspare και Giuseppe Fossati. Οι λιθογραφίες πλαισιώνονται από χάρτες της Κωνσταντινούπολης (15ου, 16ου και 18ου αι.), κατόψεις του ναού της Αγίας Σοφίας και σχετικό χρονολόγιο της ιστορίας του στο πέρασμα των αιώνων. Το υλικό προέρχεται από την περίφημη «Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη», δωρεά του ομογενούς από την Αίγυπτο Ιωάννη Τρικόγλου στη Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. το 1963. Επίσης, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σε οθόνη επιλεγμένο σύγχρονο φωτογραφικό υλικό της Αγίας Σοφίας από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θ. Κορρέ (Α.Π.Θ.)

Παράλληλοι στόχοι της έκθεσης είναι αφενός η προβολή του υλικού της «Τρικογλείου Βιβλιοθήκης» και αφετέρου η ανάδειξη του πάντοτε επίκαιρου ζητήματος της προστασίας των μνημείων διαφορετικών λαών, πολιτισμών και θρησκειών, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, τις αρχές της UNESCO και άλλων διεθνών οργανισμών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ
20:00-20:15 Προσέλευση κοινού
20:15  Καλωσόρισμα-Χαιρετισμός του κ. Νικόλαου Πινάτζη, Προέδρου του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης
20:30 Χαιρετισμός της κας Αικατερίνης Νάστα, Προϊσταμένης της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ.
20:40  Ομιλία του κ. Γεωργίου Τσιγαρά, επίκουρου καθηγητή του Δ.Π.Θ. με θέμα «Η καλλιτεχνική και αισθητική θεώρηση της Αγια-Σοφιάς»
21:00  Ομιλία του κ. Αντώνη Σαραγιώτη, ιστορικού τέχνης και επιμελητή της έκθεσης με θέμα «Οι αδελφοί Fossati και η Αγια-Σοφιά»
21:15 Μουσικό αφιέρωμα στη λόγια μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης (17ος -19ος αιώνας) (τραγούδι – Άγγελος Μπέντης, βιολί – Φίλιππος Ευφραιμίδης, κλαρίνο – Νικόλαος Ευφραιμίδης)
 
Διάρκεια έκθεσης: 22/11/2017-10/01/2018
Εγκαίνια:22/11/2017 στις 20:00

 
 
Μετάβαση στο περιεχόμενο