«Θεσσαλονίκη, Φωλιά των Κατασκόπων» Εκδήλωση με τον Σάκη Σερέφα στο Τελλόγλειο

«Θεσσαλονίκη, Φωλιά των Κατασκόπων» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. με τον συγγραφέα Σάκη Σερέφα την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, στις 19.00 (Αμφιθέατρο). 

Μια εκδήλωση  με ζωηρές περιγραφές συλλήψεων κατασκόπων, έντονη δράση, μοιραίες γυναίκες, κοσμοπολίτικο περιβάλλον, μυστήριο και αγωνία. Μέσα από κινηματογραφικά αποσπάσματα, μουσική, φωτογραφίες και αφήγηση, ζωντανεύει η δράση των κατασκόπων στη Θεσσαλονίκη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου (1914-1918).

Ο Σάκης Σερέφας θα παρουσιάσει την τοπογραφία της κατασκοπίας και τη δράση των ξένων πρακτόρων στην πολυφυλετική Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου. Θα παρουσιαστούν σχολιασμένα αποσπάσματα από την ταινία «Θεσσαλονίκη, Φωλιά των Κατασκόπων» («Salonique, Nid d’Espions») του Georg W. Pabst (1937), τραγούδια εκείνης της εποχής, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ταινίες επικαίρων, μαρτυρίες στρατιωτικών και δημοσιογράφων, ενώ θα ακουστούν και οι φωνές κάποιων ξένων στρατιωτών που βρέθηκαν τότε στην πόλη. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη», που λειτουργεί στο Τελλόγλειο αυτήν την περίοδο (διάρκεια έως τις 10 Φεβρουαρίου 2019).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο