Πρόληψη και καταπολέμηση των διακρίσεων που συνδέονται με την ταυτότητα ή/και έκφραση φύλου και το σεξουαλικό προσανατολισμό

Η Επιτροπή Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ

διοργανώνει ημερίδα με θέμα:

 

Πρόληψη και καταπολέμηση των διακρίσεων 
που συνδέονται με την ταυτότητα ή/και έκφραση φύλου 
και το σεξουαλικό προσανατολισμό

 

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019, ώρα 9:30 – 14:30

10ος όροφος του Πύργου της Παιδαγωγικής, ΑΠΘ

 

 

Δηλώσεις συμμετοχής στο: isotita-comm@auth.gr

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

 

 

Η ημερίδα έχει ένα θεωρητικό/εισαγωγικό και ένα πρακτικό/βιωματικό τμήμα.

 

• Εισηγήτρια: Πάρβυ Πάλμου, ειδική σε θέματα συμβουλευτικής και αυτογνωσίας σε lgbtqi θέματα.

 

• Χαιρετισμός –σύντομη παρέμβαση της Δήμητρας Κογκίδου, Προέδρου της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ, με θέμα:

Ασφαλή και συμπεριληπτικά πανεπιστήμια, χωρίς εκφοβισμό και διακρίσεις με βάση το φύλο, την ταυτότητα ή/και έκφραση φύλου και το σεξουαλικό προσανατολισμό.

 

Στόχος είναι:

Η πρόληψη και καταπολέμηση του σεξισμού και των διακρίσεων που συνδέονται με το φύλο, την ταυτότητα ή/και έκφραση φύλου και το σεξουαλικό προσανατολισμό, η προώθηση του σεβασμού της διαφορετικότητας, η προώθηση συμπεριληπτικής κουλτούρας και γενικότερα η ευαισθητοποίηση σε θέματα φύλου για την πρόληψη της ανάπτυξης της ομοφοβίας /τρανσφοβίας και την άμεση ή έμμεση αναπαραγωγή επιβλαβών στερεοτύπων κατά των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων.

 

Ειδικότερα:

• Η κατανόηση ότι υπάρχουν διακρίσεις στη βάση της ταυτότητας ή/και έκφρασης φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και του εύρους τους στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα. Επίσης, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διακρίσεις αυτές έτσι ώστε να διευκρινισθεί τι συνιστά έμφυλη διάκριση με στόχο τη δραστηριοποίηση όλων μας για την εξάλειψή τους.
• Η εισαγωγή στην lgbtqi ορολογία 
• Η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων σε θέματα ομοφοβίας και τρανσφοβίας με σκοπό τη συνεισφορά στην εξάλειψη των ομοφοβικών και τρασφοβικών φαινομένων. 
• Η διερεύνηση θεμάτων ταυτότητας ή/και έκφρασης φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού με σκοπό την αυτογνωσία των συμμετεχουσών/όντων και την εκπαίδευσή τους στην αποδοχή της διαφορετικότητας με βιωματικές ασκήσεις. 
• Η εξοικείωση με καλές πρακτικές σε θέματα ομοφοβικού /τρανσφοβικού εκφοβισμού
• Η εκπαίδευση σε ασφαλείς τρόπους γνωστοποίησης στην οικογενεία /coming out της lgbtqi ταυτότητας με σκοπό την προστασία τους από ομοφοβικές και τρανσφοβικές συμπεριφορές.
• Η επαφή με τους μύθους και την πραγματικότητα για τα lgbtqi άτομα με στόχο την εξάλειψη των προκαταλήψεων και στερεότυπων. 
• Αύξηση της επίγνωσης σχετικά με την ομοφοβική /τρανσφοβική /αμφιφοβική ρητορική στα ΜΜΕ.

Συνημμένα αρχεία
Πληροφορίες εκδήλωσης
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 
Τρίτη, 19 Μάρτιος, 2019 - 09:30 έως 14:30
Χώρος: 
10ος όροφος του Πύργου της Παιδαγωγικής, ΑΠΘ
Οργάνωση εκδήλωσης
Επιτροπή Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ