“Tender musics”: Δράσεις των Συνόλων Πειραματικής & Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών

noise:muse 2019

Tender Musics

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

14:00 – 17:00

ΜΟΜus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO)

+ μικρές αυτοσχέδιες παρεμβάσεις και περιπατητικές δράσεις σε επιλεγμένους χώρους της Θεσσαλονίκης, 27 – 31 Μαΐου 2019

 

Το noise:muse ξεκίνησε το 2016, από τα Σύνολα Πειραματικής & Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. (επιμέλεια & συντονισμός: Δανάη Στεφάνου), με τη φιλοξενία του πρώην Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (νυν MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών) (επιμέλεια: Αρετή Λεοπούλου / Ειρήνη Παπακωνσταντίνου). Πρόκειται για ένα πολύπτυχο εκπαιδευτικό / ερευνητικό πρόγραμμα που διαμορφώνεται στην πορεία κάθε εκπαιδευτικού έτους, και διερευνά ενδιάμεσους χώρους μεταξύ οπτικής και ακουστικής έκφρασης, μέσα από θεματικούς αυτοσχεδιασμούς, γραφικές παρτιτούρες, δια-μεσικούς πειραματισμούς και εφήμερες, αυθόρμητες δράσεις.

Φέτος, οι δραστηριότητές του project επικεντρώνονται στην αφαίρεση, και είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Ιάπωνα performer, μουσικολόγου & συνθέτη Takehisa Kosugi (1938-2018), ενός από τους βασικούς εκπροσώπους του κινήματος Fluxus. Με αφετηρία λεκτικές παρτιτούρες του Kosugi, το noise:muse 2019 παίρνει τον τίτλο «Tender Musics», και ξεδιπλώνεται σε μια σειρά από απρόβλεπτες, στιγμιαίες παρεμβάσεις στα όρια της αντίληψης, με αυθόρμητες περιπατητικές δράσεις στο δημόσιο χώρο, και εφήμερες εγκαταστάσεις που προβληματίζουν τα όρια μεταξύ ζωής, τέχνης, ήχου και σιωπής.  Οι παρεμβάσεις αυτές θα συμβούν απροειδοποίητα, σε διάφορους χώρους της πόλης, την εβδομάδα 27-31 Μαΐου 2019.

Το πρότζεκτ θα καταλήξει σε μια ακουστική εγκατάσταση / performance με μικρά ηχογόνα αντικείμενα και αυτοσχέδια ηλεκτρονικά χαμηλής έντασης, την Παρασκευή 31 Μαΐου, 14:00 – 17:00 στο MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO). Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε διάλογο με τα έργα της έκθεσης «ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ Ι. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση: Επιλογές από τις συλλογές του ΜΟΜus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» και με τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών του μαθήματος «Εισαγωγή στη Σύνθεση» (επιμέλεια / συντονισμός: Mιχάλης Λαπιδάκης). Η σιωπηλή είσοδος / έξοδος και περιπλάνηση στον Α’ όροφο της έκθεσης θα επιτρέπεται σε όλη τη διάρκεια της δράσης.

Λεπτομέρειες για τις υπόλοιπες δράσεις του noise:muse 2019 θα ανακοινώνονται μέσω των σελίδων http://noisemuse.mus.auth.gr και στο facebook https://www.facebook.com/noisemuse/, κατά την εβδομάδα πραγματοποίησης του προτζεκτ (27 – 31 Μαΐου).

Μετάβαση στο περιεχόμενο