«Μηδέν – Άπειρο» Παράσταση βασισμένη στο «Κουαρτέτο για το Τέλος του Χρόνου» του Olivier Messiaen και σε κείμενα του Ηλία Βενέζη και της «Αποκάλυψης».

Οι «Βραδιές Τέχνης στο ΑΠΘ» παρουσιάζουν το «Μηδέν – Άπειρο», μια παράσταση βασισμένη στο «Κουαρτέτο για το Τέλος του Χρόνου» του Olivier Messiaen και σε κείμενα του Ηλία Βενέζη και της «Αποκάλυψης».

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019 και ώρα 21:00 στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Το έργο.

Το Κουαρτέτο για το Τέλος του Χρόνου, γραμμένο από τον Olivier Messiaen το 1940-41 σε συνθήκες κράτησης σε ναζιστικό στρατόπεδο, αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα μουσικά έργα του 20ού αιώνα.

Τα κείμενα που ο ίδιος ο συνθέτης έγραψε στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης του έργου αποκαλύπτουν την κινητήρια δύναμη που οδηγεί τον άνθρωπο από την άβυσσο του εγκλεισμού στην απελευθέρωση του πνεύματος και δεν είναι άλλη από την πίστη και την ελπίδα.

Μέσα από αυτό το πρίσμα το έργο του Messiaen πλαισιώνεται με κείμενα παρμένα από το συγκλονιστικό ντοκουμέντο εγκλεισμού του Ηλία Βενέζη ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 31328 και από την Αποκάλυψη, εδάφια της οποίας αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης του έργου.

Οπτικά, η σημερινή παρουσίαση του Κουαρτέτου πλαισιώνεται από πίνακες με μολύβι που δημιούργησε για την συγκεκριμένη παράσταση ο ζωγράφος Βασίλης Σελιμάς.

 

Οι συντελεστές:

Βιολί: Απόλλων Γραμματικόπουλος

Κλαρινέτο: Κώστας Τζέκος

Βιολοντσέλο: Ήβη Παπαθανασίου

Πιάνο: Κώστας Χάρδας

Αφήγηση: Θανάσης Κουρλαμπάς

Εικαστική επιμέλεια: Βασίλης Σελιμάς

Επιλογή και προσαρμογή κειμένων: Ήβη Παπαθανασίου, Θανάσης Κουρλαμπάς

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο