Άνοιγμα έκθεσης «Έκκεντρη τέχνη – Έκφραση Ψυχής»

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στις 19.00 ανοίγει η έκθεση «Έκκεντρη Τέχνη-Έκφραση Ψυχής». Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Β. Καλαϊτζή, Θ. Κοπριανού, Δ. Ζάχου, Α. Βανδέρα, Ο. Κασούμη, Δ. Λαΐου, Δ. Ρακογιάννη, Χ. Κερίδη, Θ. Τζανταρμά, Χ. Ζαπουνίδη, Π. Τεζαψίδη και Ν. Τσιμινά, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη συλλογή του ψυχιάτρου-εικαστικού Παύλου Βασιλειάδη αλλά και από τις συλλογές των ίδιων των δημιουργών.

Ο Παύλος Βασιλειάδης έχει δημιουργήσει εδώ και εικοσιπέντε χρόνια τη Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με συμμετοχή καλλιτεχνών με ψυχικές διαταραχές και έχει διοργανώσει με αυτήν πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα έργα των αυτοδίδακτων αυτών καλλιτεχνών είναι το αποτέλεσμα ενός ψυχισμού που μέσα από μια χαρακτηριστική εικαστική γλώσσα, άμεση, πηγαία και ειλικρινή, εικονογραφούν τον κόσμο μας, φέρνοντάς μας σε μια καινούργια σχέση με την πραγματικότητα. 

Η τέχνη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι:

-Ως ιδιαίτερη εικαστική γλώσσα αποτελεί πλέον καινούργιο, αποδεκτό κομμάτι στο σύνολο της τέχνης, χωρίς προσαρμογές στις επιταγές της κοινωνίας και της κυρίαρχης αισθητικής. Ιδίως από τις αρχές του 20ού αιώνα και εξής αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς μοντέρνους καλλιτέχνες, ιδιαίτερα τους εξπρεσιονιστές και σουρεαλιστές και όχι μόνο, και συνεχίζει να επηρεάζει δημιουργούς μέχρι σήμερα.

-Η εικαστική αυτή γραφή είναι παράλληλα μια ιδιαίτερη γλώσσα επικοινωνίας, πολύ χρήσιμη για την κατανόηση του ασθενούς/καλλιτέχνη στην ψυχοθεραπεία.

-Σχετίζεται με την αποστιγματοποίηση της ψυχικής διαταραχής, καθώς η δημιουργικότητα αυτή αναγνωρίζεται πλέον σαν ένα μέρος της συνολικής ανθρώπινης εμπειρίας και σαν μια μακρά πορεία, κατά την οποία οι καλλιτέχνες αυτοί έπαψαν να είναι πλέον ανώνυμα άτομα της αρρώστιας, αλλά έγιναν άτομα με δική τους ταυτότητα.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 27 Οκτωβρίου παρουσία της Α.Ε. του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. 

Διάρκεια έκθεσης έως 1 Δεκεμβρίου 2019.

Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της A.E. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο