Έκθεση Τεκμηρίων από τη Συλλογή Τρικόγλου του ΑΠΘ με τίτλο: “Σύμβολα της Επανάστασης του 1821”

Η Επιτροπή ΑΠΘ για το 1821 και η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο: «Σύμβολα της Επανάστασης του 1821» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.
 
Η έκθεση περιλαμβάνει 56 έργα των Peter von Hess, Karl von KrazeisenAdam Friedel κ.α (προσωπογραφίες ηρώων σε λιθογραφίες και ζωγραφικά έργα, σκηνές μαχών σε επιχρωματισμένες λιθογραφίες, πορτραίτα φιλελλήνων και απεικονίσεις της ναυμαχίας του Ναβαρίνου).
Την έκθεση εγκαινιάζει ο Καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου, Πρύτανης του ΑΠΘ, την Τετάρτη 26 Μαΐου στις 19:00
 
Το υλικό προέρχεται από την περίφημη «Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη».
Η Τρικόγλειος Βιβλιοθήκη αποτελεί δωρεά του ομογενή από την Αίγυπτο Ιωάννη Τρικόγλου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 1963. Με τακτοποιημένο το ποικίλου περιεχομένου προσωπικό αρχείο του Ιωάννη Τρικόγλου, με ψηφιοποιημένο τον κατάλογο και πολλά αντικείμενα της συλλογής, το μέγεθος της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης, της «κιβωτού της μνήμης του ελληνισμού», όπως αποκαλούσε ο δωρητής τη συλλογή του, στην πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ περιλαμβάνει 14.012 τόμους βιβλίων, που αντιστοιχούν σε 10.783 ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους για την ελληνική ιστορία, κυρίως την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, για την αρχαιολογία, λαογραφία, λογοτεχνία, τον περιηγητισμό, τον φιλελληνισμό και γενικότερα για τον ελληνισμό της Μεσογείου με πολλές σπάνιες εκδόσεις και λευκώματα (από το 1495 έως τα μέσα του 20ού αιώνα).
 
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού έτους 2021  για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Μετάβαση στο περιεχόμενο